Politika

Stoltenberg: NATO spreman da održi mir na Kosovu, Beograd i Priština da se vrate dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

19:23

Stoltenberg: NATO spreman da održi mir na Kosovu, Beograd i Priština da se vrate dijalogu
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su snage NATO spremne da održe mir na KiM i da ''neće dozvoliti povratak nasilja iz 1990-ih godina''.

On je u intervjuu za nemački list Velt pozvao Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima uz posredstvo EU, navodeći da je takav put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

''Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO spremne da očuvaju mir na Kosovu. Mi nećemo dozvoliti da se nasilje iz 1990-ih vrati", rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je NATO posvećen održavanju mira i bezbednost u čitavom regionu, i dodao da je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rešavanje pitanja KiM.

Nakon događaja u selu Banjska na severu KiM od 24. septembra, zemlje članice NATO povećale su broj pripadnika misije Kfora na KiM na oko 4.500 vojnika.

Tokom obraćanja na konferenciji Alijanse u Budvi, zamenik generalnog sekretara NATO Mičea Džoana je istakao da je komandant NATO trupa na KiM u stalnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući tzv. kosovske bezbednosne organizacije i načelnika srpskih snaga.

Ponovio je da če Kfor preduzeti sve neophodne radnje kako bi ispunio misiju prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno održanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija