Politika

Brnabić: Objaviću izveštaj ODHIR-a o preprukama koje se odnose na izborni proces

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

14:19

Brnabić: Objaviću izveštaj ODHIR-a o preprukama koje se odnose na izborni proces
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ponovila je danas da je Srbija ispunila 79 odsto od ukupnog broja preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) za samo dva izborna ciklusa i dodala da će danas objaviti saopštenje za medije u kome će citirati izveštaj ODIHR-a o preporukama koje je Srbije ispunila. 

Ona je na pitanje novinara kako komentariše to što je CRTA saopštila da od 15 preporuka nije ispunjena nijedna, a od devet prioriteta delimično jedan rekla da će danas izdati detaljno saopštenje u kome se navode sve preporuke na kojima je Srbija radila.

"Vi kažete da je CRTA  rekla da nijedna preporuka nije ispunjena. Odlično, da ne bi dužila, pošto se radi o priličnom egzaktnim stvarima, danas ću objaviti saopštenje za medije u kome ću citirati izveštaj ODIHR-a o preporukama za izborne procese. Ako CRTA zna više nego što zna ODIHR o preporukama i šta smo implementirali, onda neka bude tako, onda neka ODIHR podnese ostavku i neka da svoj posao CRTI, pa će to onda oni da rade za Srbiju", rekla je ona.

Premijerka je još jednom ponovila da je ona rekla ono što piše u njihovom izveštaju, a to je da je 79 odsto od ukupnog broja preporuka ODIHR-a između dva izborna ciklusa implementirano.

"Danas ću u saopštenju izneti koja preporuka je kada i kako implementirana. Ja se nadam da se vraća u Misija OEBS-a i da dolazi i fizički ovde do kraja oktobra. Mi smo ih pozvali da dođu sto pre, ali pored toga što ovde nisu fizički prisutni, molim vas da ne zaboravite da mi sa ODIHR-om radimo od prošlog izbornog ciklusa i nakon izbora 2022. godine. Mi sve vreme sa njima radimo na implementaciji preporuka", rekla je ona.

Podsetila je da postoje zemlje koje nisu više od pet, šest godina implementirale nijednu preporuku ODIHR-a, a da su to zemlje na koje se mi ugledamo.  

"Staviću u saopštenje da postoje preoruke, koje niste čuli ni od CRTE, ni od opozicije. Postoje preporuke protiv kojih je bila opozicija. Preporuka ODHIR-a je da građani mogu da podrže više različitih izbornih lista, i ja mislim da je to u interesu opozicije, jer ako oni kažu da mi vršimo pritisak, onda je ova preporuka u cilju pluralizma", rekla je ona. 

Dodala je da opozicija se sa tim nije složila. Kako je dodala Brnabić, objavljivanje glasačkog spiska i uvid u glasački spisak svakom građaninu, kao i da može da proveri da li je na biračkom spisku, je nešto što je implementirano. 

"Sada ćemo implementirati da svaki birački materijal bude dostupan i za osobe sa svakom vrstom invaliditeta. Verujem u vladavinu prava, u transparentan izborni cikulus. Neka ODIHR dođe i neka radi posao svaki dan. Želim da obezbedimo građanima da vide šta radimo. Nećete pobediti na izborima tako što ćete pisati evropskim zvaničnicima da uvedu Srbiji sankcije, ne verujem da će bilo ko za to da glasa", istakla je ona. 

Što se tiče održavanja izbora 17. decembra, Brnabić je reka da se nada da će ih biti.

"Izbori će da budu kad budu, ja se nadam i jedva čekam", rekla je ona. 
ž
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija