Politika

Vučević: Za par sati razgovaramo o kupovini novog naoružanja od Kine

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

20:23

Vučević: Za par sati razgovaramo o kupovini novog naoružanja od Kine
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je večeras da će srpska delegacija koja boravi u poseti Kini za par sati imati sastanak sa kineskim vojnim vrhom u Pekingu da bi videla šta je to još od naoružanja što Srbija može da kupi od te zemlje.

U izjavi za televiziju Pink, Vučević je rekao da je Srbija najviše zainteresovana za naoružanje u segmentu protvivazdušne odbrane i bezposadnih letelica.

"Već sutra, a danas po kineskom vremenu, imamo sastanak sa potpredsednikom Centralne vojne komisije. To je nešto iznad Ministarstva odbrane, mešavina Ministarstva odbrane i Komunističke partije Kine. Dovoljno je reći da je njen predsednik sam Si Đinping, a ja se za nekoliko sati sastajem sa generalom koji je iz vojne komponente", rekao je Vučević.

Dodao je da će razgovarati o onome što je Srbija ranije kupila, a očekuje da bude isporučeno. 

"Razgovaraćemo i o novim poslovima u segmentu protvivazdušne odbrane, bezposadnih letelica, sve ono je potrebno da bi Srbija bila bezbednija i sigurnija za sve njene građane", istakao je ministar.

Rekao je da se stvari dodatno komplikuju na svetskom tržištu naoružanja od feburara prošle godine i rata u Ukrajini. 

"Sve je dobilo na ubrzanju i novu dimenziju. Imali smo u nekoliko navrata sukob u Nagorno Karabahu, podizanje tenzija oko Tajvana i sada ovo u Izraelu i Palestini. U momentu kada je izbio sukob u Izraelu, Srbija je dobila zahteve za dodatnu kupovinu naoružanja naše namenske industirije od šest zemalja. To vam pokazuje kolika je trka da države nabave sve ono što im je neophodno za njihovu bezbednost, ali i da bi pomagala neke druge države", rekao je Vučević.

"Kruna će biti razgovor dva predsednika"

Istakao je da Srbija mora da vodi računa o sopstvenoj bezbednosti i potrebama svoje vojske, i da se tek onda, kada se te stvari podmire, može pričati o daljem izvozu.

"Kruna će biti razgovor dva predsednika. To su strateški razgovori. Mi ne možemo više da kupujemo na ruskom tržištu, zbog sankcija, ratova, pretnji. Zato gledamo da otvorimo nova tržišta...", naglasio je Vučević.

Kako je rekao, za par sati će se razgovarati o tome šta možemo dalje da nabavljamo u Kini, a šta nije u suprotnosti sa odlukama o sankcionisanju SAD i nekih drugih zapadnih država. 

"Mi sve to moramo da uzmemo u obzir, ne zato što se nekoga plašimo, nego zato što je takvo okruženje i mi ne možemo lako da dopremimo to što kupimo. Nemamo ambijent kao neka azijska ili afrička država. Mi smo evropska država i okruženmi smo članicama NATO pakta i nije nam lako sve to da dobijemo", poručio je ministar.

Na pitanje da li Srbiji treba svo to oružje, Vučević je rekao da misli da joj treba još mnogo toga, iako je mnogo toga nabavila od 2012. godine. 

Kako je rekao, imaju jasnu direktivu od predsednika Republike kao vrhovnog komandanta šta još treba da nabavimo.

"Vidite šta se dešava u svetu, vidite šta se dešava oko KiM, vidite da ne staje Kurti sa progonom Srba na KiM. U takvom ambijentu, neozbiljno i neodgovorno je reći da nam ne treba naoružanje i vojna oprema, ne da bi ratovali nego da bi odvraćali sve one koji imaju loše namere prema nama. Ulaganje u vojsku je ulaganje u našu sigurnost, a ne zveckanje oružjem i junačenje", poručio je ministar odbrane.

On je ocenio da je veliki događaj sve ono što se dešava u okviru inicijative "Pojas i put" i da je velika čast što je Srbija jedna od više od 100 država učesnica. 

Komentari (0)

Srbija