Politika

Vučić posle sastanka sa Sijem: Razgovarali smo o Kosovu i onome što Srbija prolazi, naišli smo na apsolutno razumevanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/10/2023

-

14:59

Vučić posle sastanka sa Sijem: Razgovarali smo o Kosovu i onome što Srbija prolazi, naišli smo na apsolutno razumevanje
Vučić posle sastanka sa Sijem: Razgovarali smo o Kosovu i onome što Srbija prolazi, naišli smo na apsolutno razumevanje - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio, posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom, da teško da može da ima važniji bilateralni sastanak u svetu. Naveo je da je razgovor bio izuzetno prijateljski o svim važnim temama.  

"Ovoga puta, čini mi se, za nijansu više nego ranije govorili smo o Kosovu i Metohiji i poštovanju međunarodno-javno-pravnih normi, o onome kroz šta Srbija prolazi i o primeni dvostrukih standarda. Naišli smo na apsolutno razumevanje kineskih prijatelja", poručio je Vučić obraćajući se novinarima. 

Kako je rekao, sa predsednikom Sijem je razgovarao i o drugim važnim temama, od saradnje u svim oblastima ekonomije i privrede, do vojnotehničke saradnje koja je za Srbiju od izuzetnog značaja. Bilo je reči i o infrastrukturnom povezivanju i sve većem broju kineskih investicija.

Ukazao je da su dva od tri prva izvoznika iz Srbije kineske kompanije kao i da je bilo reči o daljem uspostavljanju avionskih linija između Srbije i Kine. Govoreći o sporazumu o slobodnoj trgovini, Vučič je rekao da je to veliki korak za Srbiju.

"Ono što je za nas veoma važno, a ja sam juče zaboravio da vam kažem, to je da recimo očekujemo da će proizvođači meda imati ogromnu korist od sporazuma. Pokušaćemo da u relativno kratkom roku to usvojimo u parlamentu i da pokušamo da pre maja i juna sledeće godine stupi na snagu", rekao je predsednik Srbije.

Ističe da je to velika stvar koja je urađena za Srbiju i da je na to ponosan. Dodaje i da je predsednik Si pokrenuo nove teme kao što su digitalna tehnologija, inovacije i bra i veća saradnja u tim oblastima.

"Molba Siju da podstakne snažniji dolazak kineskih privrednika i turista"

Prethodno je objavljeno da je na samom sastanku sa Sijem Vučić rekao da je prijateljstvo dve zemlje izdržalo test teških vremena i da je u uslovima vrlo složene situacije na Kosovu i Metohiji podrška Kine Srbiji od izuzetnog značaja. 

"Ono što je moja molba gospodine predsedniče jeste, da ću zbog vrlo složene situacije koju imamo u regionu i na KiM, na delu teritorije Srbije, imati dodatnu priliku da vas o tome obavestim, jer nama je podrška Republike Kine, politička i svaka druga, od izuzetnog značaja. Moja molba za Vas je da još snažnije podstaknete dolazak kineskih privrednika i kineskih turista", poručio je predsednik Vučić na sastanku.

Takođe, naglasio je da je njegova najveća molba, koju ponavlja već peti put na zajedničkim sastancima, da Si, tokom njegovog predsedničkog mandata, ponovo poseti Srbiju. 

Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

"Mi željno iščekujemo i verujemo da ćemo Vas dočekati na najbolji mogući način, jer sada znamo šta je Kina sve uradila za Srbiju, i  molim Vas da još jednom razmotrite mogućnost posete našoj zemlji", rekao je Vučić i još jednom zahvalio Siju na gostoprimstvu. 

Vučić je u svom govoru istakao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se nikada nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine i dodao da je politička i svaka druga podrška Kine Srbiji od izuzetnog značaja. 

"Poštovani predsedniče Kine, veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da vam se danas ovde obratim, zajedno sa mnom u poseti je najveći deo Vlade Srbije, gotovo svi ministri, što govori o našem odnosu prema Kini i poštovanju koje imamo, ali i našim očekivanjima", rekao je Vučić na sastanku. 

"Prijateljstvo prošlo test teških vremena"

Kazao je da je Si izgovorio važnu rečenicu - da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime je saglasan.

"I moram da kažem u uslovima ne malih pritisaka na Republiku Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu, po bilo kom pitanju. I po pitanju Hong Konga, Tibeta, Sinđana, Tajvana ili bilo kog drugog, uvek smo bili na strani Kine, politici jedne Kine i tako će i ostati", poručio je predsednik Vučić. 

Dodao je da je veoma ponosan na činjenicu što se Srbija nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine, kao i na naše prijateljstvo.

"Ponosan sam i na naše prijateljstvo, na to što uvek ukazujete poštovanje prema jednoj brojčano maloj zemlji kao što je Srbija i na tome smo Vam beskrajno zahvalni", naglasio je Vučić. 

Kazao je da Srbija i dalje ne može da zaboravi prethodnu posetu predsednika Kine, kada je posetio Smederevo, nakon što je Kina pomogla dalji razvoj Srbije, dovela kompaniju Hbis, koja je pomogla Srbiji da  prevaziđe teškoće sa kojima se suočavala u poslovanju železare. 

Vučić je naveo da Srbija i u svim drugim oblastima društvenog života beleži napredak, a da je inicijativa Pojas i put, koju je Si pokrenuo, donela mnogo toga dobrog građanima Srbije. 

"Uradili smo veoma značajne infrastrukturne radove u našoj zemlji i rade se i dalje, zajednički gradimo puteve i pruge", rekao je predsednik Srbije. 

Dodao je da Srbija nema nikakve probleme sa stopom javnog duga, pošto je na nižem nivou nego u 90 odsto zemalja EU. 

"Mi se ponosimo našim prijateljstvom i rezultatima koje smo u prethodnom periodu ostvarili i zahvalni smo na mogućnosti da tokom ove posete potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini, jer verujemo da to otvara nove vidike za razvoj odnosa naše dve zemlje", naglasio je Vučić. 

Podrška inicijativama Kine za globalni razvoj

Napomenuo je da Srbija podržava sve tri inicijative Kine za globalni razvoj, globalnu bezbednost i inicijativu za globalnu civilizaciju. Vučić je dodao da će država Kina dobiti i pisanu potvrdu o tome od organa Republike Srbije. 

Predsednik Vučić je izrazio želju da od predsednika Sija lično dobije podrobnije objašnjenje o njegovom viđenju situacije i promena u svetu, pošto je Si rekao da prisustvujemo promena koje se dešavaju jedanput u jednom veku. 

Ranije je Vučić saopštio da se u Pekingu sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom, predsednikom Indonezije Jokom Vidodom, predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim i predsednikom Kenije Vilijamom Rutom. 

Instaram/buducnostsrbijeav

 

"Sa prijateljima Orbanom, Guterešom, Vidodom, Tokajevim i predsednikom Rutom razgovarao sam o značaju inicijative kakva je Pojas i put i mestu i ulozi država članica UN u današnjem svetu", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

"Kratak razgovor s Putuinom, nije bilo bilateralnog susreta"

Vučić je obraćajući se novinarima izjavio da se u Pekingu kratko susreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da su imali kratak razgovor.

"Video sam predsednika Putina i kratko smo razgovarali, vrlo kratko, nismo imali bilateralni susret", rekao je Vučić.

Kazao je novinarima da je primetio da predsednik Rusije, kako je rekao, "puca od samopouzdanja".

"Video sam da je imao važan i dug sastanak sa predsednikom Kine Sijem i premijerom Mađarske Orbanom. Razgovarao sam sa Orbanom oko predstojeće sednice Evropskog saveta i u vezi sa nekim drugim igrama koje se tu odigravaju i oko nas i oko nekih drugih stvari. Mislim da je bilo korisno", rekao je Vučić.

takođe je rekao da je imao važan sastanak sa Kenije Vilijamom Rutom i izrazio očekivanje da ta zemlja neće priznati nezavisno Kosovo.

"To je zbog velikog uticaja gospodina Pacolija i njihove namere da objave kako će Kenija da prizna nezavisno Kosovo. I verujem da se to neće dogoditi", rekao je Vučić i dodao da uskoro očekuje da predsednik Kenije poseti Srbiju.

"Kurti svaki put donosi neki papir koji niko ne želi da potpiše"

Povodom medijskih napisa da je kosovski premijer Aljbin Kurti nudio predsednici vlade Srbije Ani Brnabić u Tirani papire na potpisivanje, Vučić je rekao da je u pitanju Kurtijev trik. Kako je rekao novinarima, Kurti svaki put donosi neki papir koji niko ne želi da potpiše. 

"On vam kaže 'doneo sam vam da potpišete deklaraciju o miru' i vi smatrate u tom trenutku da je on doneo nešto lepo da potpišete zato što se tu koristi reč 'mir'. Samo zaboravlja svakome da kaže da deklaraciju o miru mogu da potpišu samo suverene i nezavisne države. Dakle, onog sekunda kada biste potpisali, vi ste priznali nezavisno Kosovo", istakao je Vučić. 

Kako je rekao, to je sitnica o kojoj niko ne vodi računa. 

"Srećom, mi moramo da vodimo računa o tome i eksperti nam pomažu u poslu koji obavljamo, pa se to ne dešava. To su ti trikovi. On vam kaže 'deklaracija o miru', a ljudi misle da je to uopštena frazeologija koja se tiče mira", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije protiv mira, za razliku od samog Kurtija.

O Makronovoj primedbi: Istog dana smo osudili nasilje u Banjskoj

Vučić je naveo i da ne želi da komentariše to što je predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije za Kosovo, koja je trebala da stupi na snagu 1. januara.

"Ne želim da komentarišem. To je odluka jedne od najvećih evropskih zemalja. Hvala Makronu na mnogim drugim stvarima, na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji. Za onu primedbu koju je rekao da mi moramo da osudimo nasilje u Banjskoj, mi smo to učinili istog dana nekoliko puta i molim gospodina Košara da prenese deo tih izjava, mada mislim da sam to i sam rekao predsedniku Makronu kada smo bili na sastanku u Granadi", rekao je predsednik novinarima.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da dijalogom nastavi u pokušajima da dijalogom rešava stvari. 

"Sutra imamo mnogo važnih sastanaka i učešće u samoj inicijativi Pojas i put, nekoliko važnih foruma, i onda uveče idemo nazad. I onda se spremamo za veliki susret 21. oktobra, stiže velika petorka", rekao je predsednik. 

Komentari (0)

Srbija