Politika

Bilčik: Ne postoji plan B, dijalog je jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Fonet

18/10/2023

-

10:54

Bilčik: Ne postoji plan B, dijalog je jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Bilčik: Ne postoji plan B, dijalog je jedini put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Do sada nije ustanovljena jasna veza između zvaničnog Beograda i onoga šta se dogodilo u Banjskoj i zato pozivati na uvođenje sankcija pre kraja istrage nije konstruktivan put napred, kao što nije ni kritikovanje izvestilaca Evropske unije (EU), kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

"Moramo nastaviti dijalog. Ne postoji plan B. Uvek smo govorili da jedini put napred u odnosima Beograda i Prištine jeste dijalog, a da su sve druge alternative tragične, naglasio je Bilčik u intervjuu za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, moramo da se vratimo dijalogu, svako mora da bude ozbiljan, i da se posveti dijalogu, to je u interesu svih, pogotovo ljudi koji su na Kosovu, svih koji su tamo, i Srbi i Albanci. U suprotnom, kako je dodao, imaćemo veoma drugačiju sliku, "koja se nikome od nas neće svideti".

Dijalog je jedini način, poručio je Bilčik. Povodom događaja u Banjskoj, on smatra krucijalnim da znamo sve činjenice i da su potrebni jasna i kredibilna istraga o tome šta se dogodilo, isporučivanje pravde i naučene lekcije. Događaji u Banjskoj su primer šta se može dogoditi ako nas politika, dijalog i komunikacija iznevere.

"I to je potencijalno veoma eksplozivno, pogotovo na Zapadnom Balkanu i pogotovo kada pričamo o odnosima Beograda i Prištine", upozorio je Bilčik.

On je naglasio da su pre događaja u Banjskoj mnogi koji pažljivo prate dijalog bili veoma frustirani Prištinom i činjenicom da nije bila posvećena pogotovo kada je u pitanju Zajednica srpskih opština. Posle Banjske, sve oči su uperene takođe prema Beogradu i na to ćemo obratiti pažnju u rezoluciji Evropskog parlamenta, rekao je Bilčik i dodao da ne zna kakva će biti konačna verzija.

Najavio je da će restriktivne mere biti adresirane u rezoluciji, u šta nema sumnje, ali je objasnio da je njegova politička grupa za to da se usvoje restriktivne mere protiv Srbije i Beograda samo ukoliko bude utvrđena jasna konekcija između događaja u Banjskoj i liderstva u Beogradu.

"Do sada to nije bilo ustanovljeno, naglasio je Bilčik i podsetio da će Evropski parlament imati političku rezoluciju, ali da je odluka o bilo kakvim merama protiv Beograda rukama članica EU i Saveta EU. Rano je reći šta će se dogoditi. Trebalo bi dobiti sve činjenice, pravdu, i istragu uraditi na najbolji mogući način. Takođe, vreme je od presudnog značaja", napomenuo je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija