Politika

Senatori SAD u Prištini: Srbija da sarađuje u istrazi o sukobu u Banjskoj, nastaviti dijaloga Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

13/10/2023

-

15:46

Senatori SAD u Prištini: Srbija da sarađuje u istrazi o sukobu u Banjskoj, nastaviti dijaloga Beograda i Prištine
Senatori SAD u Prištini: Srbija da sarađuje u istrazi o sukobu u Banjskoj, nastaviti dijaloga Beograda i Prištine - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američki senatori Džin Šahin i Piter Velč poručili su posle sastanka sa prištinskim zvaničnicima, predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, da Srbija mora da sarađuje u istrazi povodom oružanog sukoba u Banjskoj, kao i da je neophodno što pre nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije. 

"Dugoročna stabilnost ovog regiona i Kosova podrazumeva, pre svega, jedan vid sporazuma sa Srbijom kako bi se mirno prevazišle razlike među narodima. SAD i EU treba da se usredsrede na ovaj region i pokažu svoju zabrinutost. Nadamo se da ćete iskoristiti mogućnost za dijalog. Videli smo šta se dogodilo prošlog vikenda kada postoje mržnja, konflikt i nerešena pitanja, gde su građani ti koji gube u jednoj takvoj situaciji”, rekla je senatorka Šahin, naglasivši da SAD ne žele konflikt u regionu, nalik onome u Ukrajini i na Bliskom Istoku. 

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti su ponovili da je za oružani sukob u Banjskoj krivac Republika Srbija, njen najviši državni i vojni vrh, kao i bezbednosna agencija. Oni su pozvali Evropsku uniju i SAD da uvedu sankcije Srbiji zbog, kako su rekli, pokušaja da destabilizuje region i naruši suverenitet Kosova. 

Aljbin Kurti se osvrnuo i na nastavak dijaloga Prištine i Beograda, rekavši da je važno da u njegovom nastavku bude uzet u obzir, po njegovim rečima, agresivni pokušaj Srbije da anektira deo suverene države Kosovo.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Trebalo bi preduzeti brojne korake kako bi dijalog dobio još jednu šansu. Veoma je važno da imamo balansiran pristup, uključujući kažnjavanje zbog neispunjenja svakog osnovnog načela sporazuma postignutog u februaru u Briselu i aneksa u Orhidu od 18. marta ove godine. Više je nego neophodno da Srbija prekine da govori da neće nikada da prizna Kosovo, odnosno odbijanje delova osnovnog sporazuma koji podrazumeva priznavanje Kosova i suvereniteta države Kosovo”, naglasio je Kurti. 

Osmani i Kurti su takođe istakli da će zajedno sa međunarodnim partnerima nastaviti da štite nezavisnost i suverenitet Kosova.Sastancima u Prištini je prisustvovao i američki ambasador u prištini, Džefri Hovenijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija