Politika

Stoltenberg: Pojačane patrole na severu Kosova, Beograd i Priština da se ponašaju odgovorno

Komentari

Autor: Kosovo online

12/10/2023

-

20:50

Stoltenberg: Pojačane patrole na severu Kosova, Beograd i Priština da se ponašaju odgovorno
Jens Stoltenberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, posle sastanka ministara odbrane članice zapadne vojne alijanse u Briselu, istakao je da je NATO rasporedio više patrola na severu Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno i vrate dijalogu.

"Kao odgovor na nedavne tenzije na Kosovu, NATO je poslednjih nedelja pojačao KFOR sa više stotina dodatnih vojnika. Raspoređujemo više patrola na severu Kosova", objasnio je on na konferenciji za štampu.

Te mere, kako je dodao, preduzete su kako bi se osiguralo da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat dobijen od UN.

"Beograd i Priština moraju da se ponašaju odgovorno, da se uzdrže od destabilizujućih akcija i da se ponovo uključe u dijalog pod posredovanjem EU. To je jedini način za trajni mir na Kosovu", naglasio je Stoltenberg.

Na dodatno pitanje o situaciji na Kosovu on je rekao da NATO na Kosovu ima jasan mandat dobijen od UN i da nastavlja da ga primenjuje, te da nema naznake da će se mandat promeniti.

"Imamo odgovornost na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu. To shvatamo veoma ozbiljno. Povećali smo prisustvo za 700 vojnika, sa novim bataljonima iz Rumunije, Bugarske i Velike Britanije. O tome smo razgovarali i na današnjem sastanku", dodao je on.

Stoltenberg je istakao da je povećano prisustvo na severu jer je situacija na Kosovu i dalje tenzična i teška.

"Poruka sa sastanka Beogradu i Prištini je da treba da se uzdrže akcija koje mogu da povećaju tenzije i da izbegavaju zapaljivu retoriku. Takođe Beograd i Priština se pozivaju da nastave dijalog. To je poruka sa sastanka, da EU i NATO sarađuju tesno i da NATO prisustvo na Kosovu podržava diplomatsko angažovanje EU", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija