Fokus

NATO najavio nuklearnu vežbu na području Italije, Hrvatske i Mediterana

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

18:13

NATO najavio nuklearnu vežbu na području Italije, Hrvatske i Mediterana
NATO najavio nuklearnu vežbu na području Italije, Hrvatske i Mediterana - Copyright AP/Daniel Tejedor

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa održati veliku nuklearnu vežbu sledeće nedelje na području Italije, Hrvatske i Sredozemnog mora, dva dana nakon što je Rusija upozorila da će se povući iz globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

U manevrima NATO-a koji se održavaju svake godine i traju oko nedelju dana, učestvuje i ratna avijacija i letelice koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne nose aktivne atomske bombe, prenosi AP.

"Ovo je rutinska obuka koja se održava svakog oktobra. Ove godine vežba će se odvijati u Italiji, Hrvatskoj i na području Sredozemnog mora", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će vežba pomoći da se osigura kredibilitet, efikasnost i bezbednost kapaciteta NATO za nuklearno odvraćanje "uz jasnu poruku da će alijansa štititi i braniti sve saveznike".

Stoltenberg je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine podsetnik na važnu ulogu koju nuklearni arsenal severnoatlantske alijanse igra u odvraćanju agresije.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, usvojen 1996. godine i poznat kao CTBT, zabranjuje sve nuklearne probe bilo gde u svetu, iako nikada nije u potpunosti stupio na snagu.

Potpisali su ga i ruski i američki predsednici, ali ga Sjedinjene Američke Države nikada nisu ratifikovale.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak novinarima da će Rusija u slučaju američke nuklearne probe "biti primorani da učini to isto".

Stoltenberg je u sredu ocenio da ta izjava odražava nedostatak poštovanja Rusije i kontinuirano nepoštovanje njenih međunarodnih obaveza.

"To je nepromišljeno i ugrožava globalne norme protiv nuklearnih testiranja", ocenio je Stoltenberg i potvrdio da saveznici iz NATO ne planiraju da ponovo počnu testiranja.

On je optužio je predsednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da "iskoristi nuklearnu retoriku s ciljem da spreči saveznike iz NATO da podrže Ukrajinu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet