Politika

Stano o sporazumu Srbije sa Kinom: Na dan pristupanja Evropskoj uniji moraće da ga se odrekne

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Teodora Vasiljević

18/10/2023

-

13:18

Stano o sporazumu Srbije sa Kinom: Na dan pristupanja Evropskoj uniji moraće da ga se odrekne
Stano o sporazumu Srbije sa Kinom: Na dan pristupanja Evropskoj uniji moraće da ga se odrekne - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se, u kontekstu pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, obavezala  da će se na dan pristupanja povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, kaže za Euronews portparol Evropske komisije Peter Stano.

On je u odgovoru na pitanje Euronews Srbija o tome kako EU vidi sporazum potpisan sa Kinom rekao i da Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim zemljama i organizacijama pre pristupanja, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i predruživanju.

Stano pojašnjava i da povlačenje iz trgovinskih sporazuma sa trećim stranama nije novi uslov, nego generalno pravilo koje se primenjuje na sve zemlje koje žele da se pridruže Evropskoj uniji.

Podsetimo, na Trećem međunarodnom stateškom forumu "Pojas i put" juče u Pekingu, uz učešće zvaničnika iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija, predstavnici Srbije potpisali su Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Sporazum, koji je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, obuhvatiće 10.412 srpskih tarifnih pozicija, odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija