Politika

Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, Vučić: U svim oblastima saradnje beležimo napredak

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

12:05

Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, Vučić: U svim oblastima saradnje beležimo napredak
Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, Vučić: U svim oblastima saradnje beležimo napredak - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas je u Pekingu potpisano četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie. Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Vučić: Sporazum o slobodnoj trgovini otvara nove vidike u odnosima Srbije i Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je danas potpisan u Pekingu, otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, kao i da je inicijativa Pojas i put donela mnogo dobrog našoj zemlji.

Instaram/buducnostsrbijeav

 

"Veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da danas budem u Pekingu. Sa mnom su i ministri Vlade Srbije što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa Pojas i put donela je mnogo dobrog našoj zemlji", objavio je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav nakon susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

"Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli. Hvala Vam, predsedniče Si, na ličnom angažmanu na jačanju veza naših država i naroda", naveo je predsednik Srbije.

Komentari (0)

Srbija