Biznis vesti

U Pekingu potpisani bilateralni dokumenti između Srbije i Kine: Vrednost ugovora 4 milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

07:34

U Pekingu potpisani bilateralni dokumenti između Srbije i Kine: Vrednost ugovora 4 milijarde evra
U Pekingu potpisani bilateralni dokumenti između Srbije i Kine: Vrednost ugovora 4 milijarde evra - Copyright TanjugAP/Nicolas Asfouri/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

U Pekingu je danas potpisano nekoliko bilateralnih dokumenata, kojima se unapređuje saradnja Srbije i Narodne Republike Kine. Ministarstvo sabraćaja, infrastrukture i građevinarstva danas je u Pekingu potpisalo tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, a ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je da je vrednost tih ugovora skoro četiri milijarde evra i da to donosi skoro 300 kilometara novih puteva.

"Prvi se odnosi na brzu saobraćajnicu 'Osmeh Vojvodine' koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje. Dužina tog puta biće 186 kilometara, plus dodatak do Srpske Crnje, tako da ćemo izaći skoro na 200 kilometara kada budemo završili. To će biti veoma važan put koji će povezivati ne samo sever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju, zbog čega očekujemo da bude veoma prometan", rekao je Vesić Tanjugu.

Ističe da će radovi na brzoj sabraćajnici početi u narednih mesec dana i da su za prvih 5,5 kilometara već izdate građevinske dozvole.Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara. 

Tanjug

Projektovanje tog auto-puta se završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine, rekao je Vesić i ukazao da će se tako Novi Sad povezati na treći autoput, čime će taj grad dobiti odličnu saobraćajnu povezanost.

"Ove dve saobraćajnice znače da će Banat, koji je bio zapostavljen, sada saobraćajno povezati, što je značajno za razvoj saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrednost ovih ugovora biće između 3,5 i četiri milijarde evra. Gradimo skoro 300 kilometara autoputa i brze saobraćajnice, to je ogroman doprinos nastavku izgradnje saobraćajne infrastrukture, što je inače vizija predsednika Vučića, da se Srbija razvija kroz razvoj saobraćajne infrastrukture. Svaki put, svaka pruga znači da ćemo imati nova radna mesta, bolji životni strandard i razvoj privrede", istakao je Vesić.

Treći ugovor koji je potpisan odnosi se na kupovinu pet kineskih brzih vozova.

"Mi smo dugo pregovorali sa našim prijateljima iz Kine u vezi sa ovim ugovorom. Za 54 miliona evra dobili smo pet vozova, što znači da ćemo sada imati brze vozove, kineske vozove koji će saobraćati na pruzi Beograd  Budimpešta. Neki od tih vozova će već biti u funkciji početkom 2025.godine, mi ćemo do kraja 2024.godine završiti naš deo brze pruge do Subotice, i već 2025.godine nakon testiranja pruge, imaćemo brzi voz od Beograda do Subotice, putovaće se sat i deset minuta. Kada naši prijatelji iz Mađarske budu završili svoj deo pruge, ići ćemo do Budimpešte", rekao je ministar.

Naveo je da svi vozovi koje kupujemo iz Kine imaju sve evropske standarde i da će moći da se koriste na prugama EU.Vesić ističe da je to je bio naš uslov, i da kineskim prijateljima to nije bio problem da ispune.

"Oni imaju zaista najveći broj brzih pruga na svetu. Kina ima više od svih drugih zemalja zajedno, imaju preko 40.000 km brzih pruga, a nekima od njih se saobraćaju i do 350 km na sat", rekao je Vesić.

Ukazao je da je tokom jutra potpisao i sporazum sa  ministarstvom transporta Kine.

"To je sporazum o koordinaciji svh aktivnosti u infrastrukturi. Tako da ćemo moj kolega i ja ubuduće imati sastanak jednom mesečno sa svim kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, prolaziti kroz status svih projekata i na taj način voditi računa o tome da se svi projekti izvršavaju na vreme. Takođe, zajednicki smo se dogovorili da napravimo jedan program u kojem će učestvovati kineske kompanije koje rade u Srbiji u okviru koga će studenti  tehničkih fakulteta, koji već imaju potpisan ugovor sa ministarstvom na čijem sam čelu, da dolaze na stručnu praksu u Kinu", poručio je Vesić.

Na taj način, kaže Vesić, studenti sa građevine, arhitekture, saobraćaja, ne samo sa Beogradskog Univerziteta, već i sa niškog i novosadskog, imaće priliku da na licu mesta sa kineskim kompanijama stiču praksu kada je u pitanju izgradnja pruga, izgradnja brana i svega onoga što rade kineske kompanije.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je sa predstavnicima CRBC-a protokol o saradnji za razvoj spoljašnje (bazne) infrastrukture Srpskog kineskog industrijskog parka "Mihajlo Pupin" u Srbiji.

Vučić se u Pekingu sastao sa Vang Huningom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa Vang Huningom, predsedavajućim 14. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije i članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine. Sastanku prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, koji su deo delegacije.

Vučić je uoči sastanka rekao da će to biti višesatni sastanak. Predsednik Srbije je naveo da je Hunining na čelu političkog tela koje savetuje kinesko rukovodstvo, kao i da je to najznačajnijij politički mislilac savremene Kine.

Lučić: Optički internet za još 400.000 domaćinstava

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Vladimir Lučić takođe je potpisao danas u Pekingu komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizaciji fiksne mreže sa kineskom kompanijom Huavei i izjavio za Tanjug da će to omogućiti optički internet za još 400.000 domaćinstava.

On je rekao da da je taj ugovor velika stvar za kompaniju, ali i celu Srbiju, pošto je reč o velikoj i završnoj fazi modernizacije fiksne mreže.

Tanjug

"Veoma sam ponosan, što smo na neki način, kao Telekom Srbija i sa ovim završnom ugovorom  doprineli, ubrzanom razvoju Srbije ka toj novoj digitalnoj budućnosti. Kao što je bitno uraditi prave auto-puteve, ovo je jedna vrsta digitalnog auto-puta. Sa ovim ugovorom Telekom Srbija postavlja Srbiju u rang najsavremenijih evropskih zemalja, sa procentom domaćinstava koji mogu da koriste optički internet", rekao je Lučić posle potpisivanja sporazuma.

Dodao je da će to doneti Telekomu Srbija značajnije i veće prihode i veći broj korisnika.
Lučić je naveo da je optički internet veoma bitan u Evropi kada je reč o četvrtoj industrijskoj revoluciji i razvoju digitalnog društva.

"Mi smo do sada, u poslednjih pet godina izgradili optičku mrežu za 1,4 miliona domaćinstava i faktički sa ovim će 1,8 milion domahinstava imati mogućnost da koristi optički internet. Ono što je isto dobro, u poslednjih pet godina, dosta korisnika već to i koristi, oko 450.000 korisnika koristi već sada optički internet i taj broj izuzetno raste", naveo je Lučić.

Lučić je rekao da implementacija kreće odmah, jer je to u stvari nastavak saradnje koja je pokrenuta 2016. godine. Dodaje da je ovo treći aneks te saradnje i da se tu saradnja ne zaustavlja.

"Sa ovim ugovorom koji ćemo mi implementirati vrlo brzo, u par godina, faktički, sva mala mesta koja do sada nisu bila pokrivena optičkim internetom, dobiće opticki internet. Dakle, da li živeli u malom gradu ili u Beogradu, biće svejedno, imaćete kvalitetan optički internet i moći ćete odatle da radite, a to je dosta bitno u četvrtoj industrijskoj revoluciji", rekao je direktor Lučić za Tanjug.

Osim ovog ugovora, Lučić će tokom dana potpisati i ugovor o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže sa Bank of China i EXIM bankom.

Tanasković: Potpisan sporazum za usaglašavanje izvoza srpskih jabuka u Kinu

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas u Pekingu da je potpisan sporazum sa Kinom za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije i istakla da je o tome pregovarano šest godina.

"To je treći sporazum u ovoj godini. U maju smo potpisali i usaglasili sertifikate za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Jabuka je izuzetno značajna... Koliko je značajna i koliko nije bilo lako ispregovarati je govori činjenica da o tome pregovaramo već šest godina. Evo, konačno, srećna sam što danas mogu da pošaljem dobre pozdrave iz Kine", rekla je Tanasković.

Ona je naglasila da je generalno veoma bitan stav Kine prema poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iZ Srbije i da liberalizacija, koja je tema razgovora naših i kineskih zvaničnika, kao i sporazum koji će biti potpisan, podrazumevaju jako širok spektar proizvoda.

"Od maline, suve šljive, jabuke, meda, piletine, svinjskog mesa, neverovatno mnogo toga. Oni su zadovoljni našim proizvodima, ti proizvodi se ovde traže. Po kvalitetu smo definitivno prepoznati, sada je ostalo da se sporazumom dozvoli liberalizacija", rekla je ministarka poljoprivrede i potvrdila da će veliki broj naših proizvoda biti oslobođen carine.

Tanasković je rekla da sledi dogovor o izvozu srpskih vina i podsetila da je izvoz naših vina u Kinu već počeo, ali da će biti veoma značajno kada se i srpski vinari oslobode carine za ulazak na kinesko tržište.

"Generalno mi sa Kinom tek otvaramo naše tržište, i dalje smo u deficitu u smislu uvozno-izvoznih prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda. Ali, ja se nadam da će sa usaglašena tri sertifikata ove godine i sa mogućnošću liberalizacije već od sledeće godine biti ozbiljno drugačije. Trenutno najviše izvozimo juneće i svinjsko meso, ali ono što tek sledi je kompletno naše voće, u smrznutom asortimanu proizvoda. Suva šljiva je izuzetno važna, med jako bitan, kao i jabuka", rekla je Tanasković.

Izrazila je uverenje da će se u Srbiji, s obzirom na veliko kinesko tržište, od sada više ulagati u uvećanje zasada.

 

 

Komentari (0)

Biznis