Politika

Li Ming: Posle foruma u Pekingu odnosi Srbije i Kine biće podignuti na novi nivo

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

15:16

Li Ming: Posle foruma u Pekingu odnosi Srbije i Kine biće podignuti na novi nivo
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Novoimenovani ambasador Kine u Beogradu Li Ming izjavio je da veruje da odnosi Srbije i Kine, iako je lestvica visoko podignuta, mogu da budu na još višem nivou, a saradnja šira, bogatija i inovativnija i naglasio da očekuje da će učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i Put" u Pekingu, kao i na prethodna dva, kinesko-srpske odnose podići na novi nivo.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridaje veliki značaj odnosima Kine i Srbije i saradnji Pojas i put, a prisustvovao je i na prva dva foruma, čime je kinesko-srpske odnose podigao na novi nivo. Verujem da će naše dve strane postići novi konsenzus i nove rezultate u raznim oblastima kao što su politika, ekonomija i trgovina i kultura", naveo je ambasador Li Ming u intervjuu za Tanjug.

Ambasador je naveo da će Treći forum za međunarodnu saradnju Pojas i put biti održan 17. i 18. oktobra u Kini i dodao da će tom skupu, koji će se odvijati u svetlu 10. godišnjice inicijative Pojas i put”, a što ga, kako je dodao, čini još značajnijim, prisustvovati predstavnici više od 130 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija.

Na pitanje koje će teme biti u fokusu, koja su očekivanja Pekinga od Foruma i koliko je značajno to što predsednik Vučić putuje u Kinu, ambasador kaže da očekuju da će lideri i predstavnici raznih zemalja i međunarodnih organizacija, koji se okupe u Pekingu da razgovaraju o miru i razvoju, dodatno produbiti i konsolidovati kvalitetnu saradnju oko zajedničke saradnje "Pojas i put".

Sa predsednikom Srbije će u Peking otputovati do sada najbrojnija delegacija, a na pitanje koje sporazume možemo očekivati, da li će među njima biti i onaj o slobodnoj trgovini, za koji je predsednik Vučić rekao da će drastično podići i promeniti bilateralne odnose Srbije i Kine, ambasador izražava uverenje da će se postići novi konsenzus i rezultati u različitim oblastima kao što su politika, ekonomija, trgovina i kultura.

Li Ming je, takođe, podsetio na neke od najznačajnijih rezultata prethodna dva foruma i incijative "Pojas i Put".

"U proteklih deset godina, držeći se koncepta otvorenosti i integriteta, potpisali smo sporazume o saradnji u okviru Pojasa i puta sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija, na principima zajedničke izgradnje, konsultacije i ostvarivanja zajedničkih interesa, a u cilju postizanja visokog standarda, unapređenja održivosti i stvaranja dobrobiti za ljudski život”, naveo je ambasador.

Inicijativa Pojas i put

Inicijativa "Pojas i put" je, kako kaže, izrasla u međunarodno javno dobro i platformu za međunarodnu saradnju, ne samo da je podstakla međusobnu povezanost i ekonomski i društveni razvoj svih zemalja i poboljšala živote njihovog stanovništva, već je doprinela i zdravom razvoju ekonomske globalizacije, rešavanju globalnih razvojnih problema i usavršavanju sistema globalnog upravljanja, pokazajući kinesku mudrost.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"U proteklih deceniju, trgovinska razmena Kine i zemalja okupljenih oko inicijative Pojas i put dostigla je kumulativno 19,1 bilion američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 6,4 odsto. Kumulativni iznos dvosmernih investicija porastao je na 380 milijardi američkih dolara, od čega 240 milijardi čine SDI iz Kine u druge zemlje. Zahvaljujući toj saradnji, otvoreno je 420 hiljada novih radnih mesta i skoro 40 miliona ljudi je izvučeno iz siromaštva”, naveo je on.

Ambasador dodaje da je, iako je tek došao u Srbiju, kroz intenzivne kurtoazne posete državnom vrhu i ministrima, kao i kroz obilazak kineskih kompanija u Srbiji u protekih desetak dana stekao dubok utisak da privredna i trgovinska saradnja naše dve zemlje uživa solidni temelj i ogroman potencijal, koji će poslužiti kao čvrsta osnova za buduću saradnju.

"Moramo ojačati međuvladinu saradnju i ubrizgati novi impuls u političke komunikacije. Zato mislim da je od velike važnosti da naše dve zemlje sprovode nove razgovore i pokušaje u vezi sa liberalizacijom i olakšavanjem trgovine. Kineska strana se zalaže za zajedničku pobedu, ravnopravnost i otvorenost, što u potpunosti može biti duh bilateralne saradnje Kine i Srbije”, rekao je ambasador i izrazio uverenje se oba naroda tome raduju.

"Očekujemo više rezultata koji će koristiti liberalizaciji i olakšavanju trgovinske saradnje”,  rekao je ambasador.

Na pitanje gde vidi prostor za unapređenje strateškog partnerstva i odnosa dveju zemalja kaže, da je potpuno uveren da možemo ispuniti naš zajednički cilj i unaprediti bilateralne i prijateljske odnose koji počivaju na tri stuba.

Prijateljstvo dva naroda

Ambasador dodaje da je iako je tek stigao u Srbiju, već u potpunosti osetio prijateljstvo i simpatije vlade i naroda Srbije.

"Između Kine i Srbije postoji istinsko čelično prijateljstvo, a naši narodi su pravi prijatelji i partneri. Verujem da su naši prijateljski odnosi zasnovani na tri stuba. Prvi je strateško vođstvo između dvojice šefova država, koji predstavlja najvažniju snagu koja nas pokreće napred. Drugi je dubok temelj za ekonomsku i trgovinsku saradnju. Brojni projekti koje su kineske kompanije realizovale u Srbiji ne samo da su donele opipljive koristi našim narodima, već su postale uzor za ravnopravan međusobni tretman i zajedničku pobedu u međudržavnim odnosima. Treći je kulturna razmena”, rekao je ambasador.

Na pitanje da li je za ovih, nešto više od 10 dana od kada je nakon što je završio dužnosti na Solomonskim ostrvima stigao u Beograd, mogao da stekne utisak o Srbiji, odgovara pozitivno i dodaje da su mu u tome kolege pomogle.

"Prvi put sam u Srbiji i već volim ovu prelepu zemlju i grad Beograd. Srbija je herojska zemlja, Beograd je herojski grad, a srpski narod herojski narod”, rekao je ambasador i dodao da je taj herojski duh, sličan onome koji ima kineski narod osetio pre mnogo godina iz filmova i književnih dela.

Komentari (0)

Srbija