Politika

Novi ambasador Kine sa Orlićem: Nastavljamo da pružamo snažnu podršku Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

17:32

Novi ambasador Kine sa Orlićem: Nastavljamo da pružamo snažnu podršku Srbiji
Novi ambasador Kine sa Orlićem: Nastavljamo da pružamo snažnu podršku Srbiji - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Kine Li Mingom, koji je poručio da Kina nastavlja da pruža snažnu podršku Srbiji po svim najvažnijim pitanjima, prvenstveno kada je reč o poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. 

Ambasador Li je istakao i da će Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u svakoj prilici i na svakom mestu zagovarati pravdu, poštovanje principa na kojima se UN temelji i biti nedvosmisleno protiv hegemonije i politike sile. 

Kako je saopšteno iz parlamenta, Orlić je sagovornika informisao o izuzetno teškoj situaciji na KiM. 

"Neophodno je da se pod hitno prekine teror koji nad srpskim narodom u našoj južnoj pokrajini sprovodi Aljbin Kurti, da se zaustavi užasna kampanja etničkog čišćenja i da se sačuva mir koji je ugrožen isključivo Kurtijevom krivicom. Srbija želi da, braneći mir i stabilnost, nastavi dinamičan razvoj ekonomije, infrastrukture, investicija. U ovim i svim drugim oblastima, spremni smo da sarađujemo sa svojim strateškim partnerima, kao i čeličnim prijateljima iz NR Kine", poručio je dr Orlić. 

Kineski ambasador je naglasio da je tokom svog mandata, spreman da doprinese sveobuhvatnoj saradnji dve zemlje, kao i da najavljena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu predstavlja značajnu priliku za produbljivanje partnerstva i još jednu potvrdu prijateljskih bilateralnih odnosa. 

Sa tim je saglasan i predsednik Narodne skupštine, koji je istakao da za Srbiju predstavlja veliki značaj koji za Srbiju ima najavljena poseta predsednika Vučića  Pekingu i njegovo učešće na Trećem forumu za međunarodnu saradnju u okviru inicijative "Pojas i put", tokom kojeg će biti potpisan veliki broj važnih bilateralnih sporazuma, među kojima se posebno izdvaja Sporazum o slobodnoj trgovini. 

Orlić je kineskom ambasadoru poručio i da su odnosi Kine i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju, poverenju i čeličnom prijateljstvu, uspostavljenom zahvaljujući predsednicima dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija