Politika

Predsednik Vučić se obratio iz Kine: "Sastanak sa Sijem izuzetna čast i velika privilegija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

13:13

Predsednik Vučić se obratio iz Kine: "Sastanak sa Sijem izuzetna čast i velika privilegija"
Predsednik Vučić se obratio iz Kine: "Sastanak sa Sijem izuzetna čast i velika privilegija" - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Peking i time započeo zvaničnu posetu Kini. 

Vučić je rekao da se srpska delegacija dobro pripremila za sastanke.

- Posebno je sastanak sa predsednikom Sijem izuzetna čast i velika privilegija - rekao je on.

Predsednik je rekao da su Kinezi ušli u razgovore veoma prijateljski, i da samo sa naše strane ima 10.412 tarifnih proizvoda.

- Šta to nama donosi? Pa mi kao mala zemlja, slabašne ekonomije u poređenju sa Kinom, moramo da jurimo preferencijalne aranžmane za naše proizvođače, ali i da osvajamo nova tržišta. Kada potpišemo to, mi idemo onda u naš parlament, to je sada malo komplikovanije zbog izbora, pa da razmenimo note, i da do maja ili juna stupi na snagu sporazum o slobodnoj trgovini - rekao je on.

"Postepeno će se spuštati carine"

Vučić kaže da posle toga ne bi imali više nikakve carine, koje su sada veoma visoke, posebno za naše poljoprivredne proizvode.

- Što se vina tiče, postepeno će se spuštati carine u narednih pet godina, dok ne budu došle na nulu tarife. Sada kada naša vinarija izvozi u Kinu, recimo vinarija Aleksić, uračunava im se carina od čak 30 odsto. Posle pet godina to će biti nula posto - objasnio je predsednik.

Printskrin/Tanjug video

 

On ističe značaj ovog sporazuma za srpsku ekonomiju, i kaže da su to za nas velike stvari.

- To znači i da ćemo uvoziti sirovine sa manje troškova. Ni EU ne može da se takmiči sa Kinom, a ne mi. To znači da će ovi proizvodi koje već uvozimo iz Kine biti mnogo jeftiniji nego što su danas. Ovaj ugovor na najbolji način pokazuje koliko smo se borili da popravimo poziciju naših proizvođača. To pokazuje i da gledamo u budućnost, i da pazimo na potrebe naše zemlje - kazao je Vučić.

Potpisivanje sporazuma

Predsednik je istakao da će biti potpisani i sporazumi vezani za izgradnju izlaza sa Pupinovog mosta, kao i spajanje Zrenjanina i Novog Sada.

- Moraćemo da radimo i planove da proširujemo auto-put Beograd-Novi Sad, jer očekujemo 75 miliona vozila, a imaćemo i preko 100 miliona. To su velike vesti za ljude iz Južnog i Srednjeg Banata, naravno i Beograda - kazao je on.

Vučić kaže da je posebno velika vest potpisivanje ugovora o "Smajli" obilaznici, koja će povezati Bački Breg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Kikinde.

- Naručili smo i pet najnovijih kompozicija koje su prošle sve evropske standarde. I tih pet nas koštaju nešto manje od one tri koje smo kupili od Štadlera. Da bismo dočekali 2025. sa novim voznim kompozicijama za prugu Beograd-Subotica - rekao je predsednik.

Uvećan izvoz u Kinu

On podseća da je naš izvoz u Kinu uvećan 185 puta, i ističe da je to suviše važna stvar da bi je samo svodio kratku vest.

- Naši politički odnosi su izuzetni, zahvaljujući predsedniku Siju koji je održao svoje obećanje za Železaru. Danas su dva najveća izvoznika u Srbiji dve kineske kompanije.

Predsednik kaže da dalje unapređujemo odnose, i da Peking zna da je Srbija potpuno nezavisna zemlja.

- Ovde su trebala da budu 24. predsednika, ali će biti 22, pošto iz arapskih zemalja šalju premijere. Tu su i Rusi, razmena Kine i Rusije dostiže do 170 milijardi dolara! Samo da vidite kako se odvijaju stvari u onom delu sveta koji mi obično ne primećujemo. Novac, investicije i napredak se velikim delom sele na azijski kontinent - istakao je on.

Dodao je da prolazimo kroz teške periode, od poplava, kovid krize, preko ratova u svetu koji utiču na nas, ali da smo sve izdržali i da se popravio standard građana.

Printskrin/Tanjug video

 

- Zaboravio sam da kažem da su pored ruskog predsednika tu i predstavnici dve evropske zemlje. Tu su i predsednici latinoameričkih zemalja, kao i afričkih zemalja. Mislim da će tu biti premijer Egipta, predsednik Etiopije. Tu su i predstavnici Pakistana. Pažljivo izabrane zemlje iz celog sveta. A dolazi i Antonio Gutereš - kazao je predsednik.

"Podržaću svaku odluku Srba sa KiM"

Na pitanje o situaciji na Kosovu, Vučić je kazao da je važno da se vodi dijalog.

- Plašim se da nemamo sagovornika za to, ali i najgori razgovor bolji je od toga da nema razgovora. A što se tiče tog licemernog pisanja, ja sam bio i ranije za to, ali Srbi sa KiM nisu bili. I uvek ću podržati svaku njihovu odluku! Morate biti uz njih, i kada je lako i kada nije - kaže Vučić.

Predsednik je rekao da morate biti tvrdi i jaki kada je teško vašem narodu, a ne onda kada je lako.

- Kada je veselje, onda vam 500 ljudi dolazi i javlja vam se. A kada je teško, onda ste sami. Nisam ja vlasnik života Srba sa KiM, nego da su promenjene okolnosti, i da ih molim za to. A pogledajte licemerje sa druge strane. Ranije im nije valjala odluka da se ne ide na izbore, sada im ne valja da se ide. Ništa im ne valja što kaže Vučić. Ja sam kriminalac i ubica, najgori na svetu. Ja sam kriminalac bez stranih računa, a on je pošten sa 619 miliona evra - kaže on.

Komentari (0)

Srbija