Oko sveta

Sva blaga Pirota: Raskošni ćilimi, vrhunski kačkavalj i ljudi velikog srca (VIDEO)

Komentari
Euronews Serbia

Autor: Euronews Srbija

04/12/2025

-

22:16

veličina teksta

Aa Aa

Pirot je mali grad sa velikim srcem, prelepom okolinom i tradicijom. Nadaleko su čuveni njegovi najpoznatiji proizvodi - pirotski ćilimi i kačkavalj, ali i biser prirode Stara planina.

Njegove najpoznatije znamenitosti zato se proslavljaju na posebnim festivalima, koji se održavaju svake godine, a među njima je i Festival pirotskih ćilima u kom značajnu ulogu igra Muzej Ponišavlja.

"Pirotska zbirka ćilima broji blizu 400 ćilima različitih dimenzija, različitih ornamenata, različitih imena, jer naravno svaki pirotski ćilim ima svoje ime. Njegove glavne osobenosti su to što su oni dugotrajni, zato što su kvalitetni i zato što imaju dva lica. Tome doprinosi tkanje koje i danas postoji, kao što je postojalo i pre 600 i 700 godina, na vertikalnom razboju", kaže Mila Panajotović iz Muzeja Ponišavlja.

Euronews Srbija

 

Slavica Jovanović iz Udruženja tkalja "Pirot" od zaborava čuva drevnu tehniku izrade pirotskog ćilima.

"Ćilim nastaje tako što prvo znate šta želite, kao i u životu", kaže Jovanović, koja je razboj zavolela uz majku, bake i tetke. 

"Zabeleženo je u elaboratu da postoji 95 različitih ornamenata i dan-danas se tačno zna koja šara ide uz koju šaru, kao  i koji materijal za tkanje. Za ćilime se koristi čista runska vuna od ovce koja se zove pramenka i koja se gajila na Staroj planini", dodaje naša sagovornica.

Pored izrade ćilima, u Pirotu se održavaju likovne radionice koje neguju ornamentiku i šare pirotskog ćilima, u kojima najviše uživaju deca. 

Kačkavalj koji "vraća u detinjstvo"

Još jedan čuveni proizvod pirotskog kraja je i čuveni kačkavalj, kom je posvećen Festival sira. 

Aca Mančić iz Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" za Euronews Srbija kaže da je njihova mlekara namenski napravljena za preradu sirovog mleka i proizvodnju kačkavalja na tradicionalan način, onako kako se pravio pre nekoliko vekova.

"Kad ljudi od nekih 70-80 godina, probaju naš kačkavalj, kažu: 'vratio me u detinjstvo'. Meni je to najbolji opis pirotskog kačkavalja i znak da smo uspeli u svojoj priči", ističe Mančić.

U školi se prave različiti kravlji sirevi sa začinima, belim lukom i mirođijom, ceđeno mleko sa paprikom i bez paprike i različiti mešanci sa ovčijim mlekom. Poseban delikates je i pirotski đubek, koji je predproizvod pirotskog kačkavalja.

A kakve još lepote nudi Pirot, pogledajte u novoj epizodi emisije Nepoznata Evropa u priloženom videu.

Komentari (0)

Putovanja