Politika

Jeremić: Odbacivanje francusko-nemačkog plana temelj svakog dogovora o nastupu na izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Nisam siguran da ćemo imati izbore, ali kad god oni da budu, Narodna stranka biće spremna", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić".

Kako kaže, o tome da li će izbori biti održani u decembru ili ne, odlučiće vlast, ali činjenica jeste da su, u odnosu na pre godinu dana okolnosti u Srbiji i svetu drugačije, odnosno komplikovanije.

"Način na koji ćemo se odlučivati, ako izbori budu u decembru ili aprilu ili kad god, biće odluka o politici na jedno duže vreme i sa dalekosežnijim posledicama, imajući u vidu geopolitičke okolnosti", rekao je Jeremić dodajući da su te okolnosti "možda najizazovnije od napada Al Kaide na Njujork 11. septembra 2001. godine".

Govoreći o tome kako će Narodna stranka izaći na izbore, Jeremić kaže da bi trebalo uzeti u obzir sve spoljno-političke okolnosti i domaće prioritetne teme na prvom mestu, kao što je očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje, ali i neposrednu opasnost da Kosovo postane država u pravnom smislu.

O odlasku Miroslava Aleksića iz stranke:

"Došlo je do podela oko KiM. Otišli su iz stranke oni kojima pitanje teritorijalne celovitosti Srbije nije blio među prioritetima", rekao je Jeremić.

"Imajući u vidu urgentnost aktuelnih okolnosti, složenost međunarodnih prilika, oni koji bi da dođe do promene vlasti, trebalo bi da razmisle o zajedničkom nastupu na izborima. Šta to znači? Da u jednoj koloni objedninjeni nastupaju oni koji imaju minimalni zajednički politički imenitelj - stranke prozapadne orijentacije. Istovremeno, stranke patriotske orijentacije, takođe bi bilo najbolje da nastupe zajedno. Ako je cilj promena, na taj način bi mogli da ostvare najbolji mogući rezultat", jasan je Jeremić. Dodaje da bi te stranke, u dve kolone - da li u Beogradu ili na nivou Srbije, mogle da se "saberu na nešto što bi uzdrmalo aktuelni monolitni režim".

Na pitanje da li je razgovarao sa Milošem Jovanovićem liderom Novog DSS-a, Jeremić odgovara potvrdno, ali ističe da je njegova stranka vodila razgovore "sa svima". Međutim, da li bi Narodna stranka mogla da nastupi u jednoj takvoj koloni?

"Kada je reč o Narodnoj stranci, ona je za taj dogovor spremna sutra", dodao je Jeremić.

Na pitanje zašto je Miroslav Aleksić napustio ovu stranku, Jeremić je odgovorio da je došlo do podela kada su u pitanju stavovi oko Kosova i Metohije.

"Otišli su iz stranke oni kojima pitanje teritorijalne celovitosti Srbije nije bilo među prioritetima. To je bio jedan prirodan proces - oni koji ne dele naše mišljenje, koji nisu bili za odbacivanje francusko-nemačkog plana, nemaju jasnu viziju šta je nacionalno i državno pitanje Srbije kao matice srpskog roda, otišli su iz stranke", rekao je on.

Govoreći o političkom minimumu koji možda Narodnu stranku spaja sa Koalicijom NADA, Jeremić pre svega kaže da je to neophodnost odbacivanja tzv. francusko-nemačkog plana o priznanju Kosova.

"To je verovatno najkonsenkventnija politička odluka kada je reč o KiM, od Rezolucije 1244 i NATO agresije 1999. godine, pa do danas. To je prva tačka spajanja, nešto što za Narodnu stranku mora biti u temelju svakog dogovora o nastupu na sledećim izborima", jasan je Jeremić.

Kada je u pitanju članstvo Srbije u EU, stav Narodne stranke je da je to "nemoguće ostvariti u doglednoj budućnosti, šta god Srbija uradila iz objektivnih okolnosti, a to je manjak političke volje u okviru EU da bude primljen bilo koji novi član i, naravno uslovljavanje koji neki članovi Evropske unije stavljaju pred Srbiju da prizna KiM kao nezavisnu državu, što je potpuno neprihvatljivo", naglašava Jeremić.

"Dakle, nemoguće je ostvariti članstvo u EU, to se neće dogoditi, ne bi se dogodilo ni pod kakvim uslovima. Ono što Narodna stranka predlaže jeste da Srbija zatraži razdvajanje političkih i ekonomskih integracija u našim pristupnim pregovorima sa EU i da se koncentrišemo samo ne ekonomske aspekte pristupnih pregovora, sa težnjom da Srbija postane član Evropskog ekonomskog prostora. To nije EU, ali podrazumeva sve članove EU, kao i neke zemlje Evrope koje nisu članice. To je ono što je moguće postići, to je ono za šta se Narodna stranka zalaže, a to da od članstva u EU nema ništa je zajednički element i za sve ove druge političke stranke koje ste pomenuli", rekao je lider Narodne stranke.

"Neophodno odbraciti francusko-nemački plan"

Jeremić kaže da je imperativ Narodne stranke upravo da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije, kao i da "ko god se zalaže za bilo šta drugo, osim ono što nalaže Ustav, se praktično bavi protivustavnim delovanjem".

"Danas su srpski narod i svetinje u daleko većoj opasnosti nego što je to bio slučaj kada su dole bile srpske institucije. Jedino vraćanje srpskih institucija može zaštititi srpski narod na KiM"

Na pitanje kako bi vratio srpsku policiju na Sever, Jeremić kaže da je za to, pre svega potrebna "nova politika, drugačija od one koja je do sada vođena, a nije donela rezultate".

"Jer je Srbija ispunjavala obaveze po sporazumima, albanska strana nije nijednu. Potrebna nam je nova politika, a da bi ona imala snagu potrebno nam je jedinstvo, koje može biti postignuto samo u Narodnoj skupštini. Ona bi naterala izvršnu vlast da pristupi formiranju institucija", rekao je on i nastavio:

"Neophodno je uspostaviti civilnu zaštitu, to je preduslov. Drugi korak je ponovno uspostavljanje pravosudnih institucija. To su ljudi dole koji su već tu, koje treba organizovati i povezati na način koji je postojao do skora. Te pravosudne institucije, one i teritorijalno mogu biti izmeštene i nalaziti se u centralnoj Srbiji. Kada imate civilnu zaštitu, pravosuđe, a to će uzeti neko vreme, Srbi će se ponovo osećati sigurnim i bezbednim na teritoriji Severa. Ne treba slati policiju, oni su već tamo"

Kako kaže, logičan sled događaja bi potom bilo pravljenje policije, što se, nesumnjivo, ne bi dopalo prištinskim vlastima.

"Zato treba biti diplomatski kompetentan i na terenu bolje organizovan, nego što je to bio slučaj u Banjskoj. Da biste mogli to da sprovedete i imate podršku međunarodnog okruženja, potrebno je političko jedinstvo kod kuće", smatra Jeremić.

Premda to ne bi bilo lako, smatra da "može i mora" da se izvede jer nas, u suprotnom "na tom prostoru više neće biti". Stoga veruje da je nacionalno jedinstvo od suštinske važnosti u ovim trenucima, te da je neophodno da političke stranke u Srbiji postignu "minimum saglasnosti" oko najvažnijih pitanja.

"Danas bi trebalo da budemo svi kao jedan kada je reč o odbacivanju francusko-nemačkog plana. To što nije potpisan je bolja okolnost nego da jeste, ali je prihvaćen. Neophodo ga je odbaciti", ističe.

Euronews

 

Veruje da se Srbija "možda" još uvek nalazi u situaciji u kojoj nije sve izgubljeno jer je "bilo onih koji su glasno govorili kada je trebalo".

"Nalazimo se u okolnostima u kojima bi već sledeće godine moglo biti kasno da se vratimo sa ivice provalije, ukoliko francusko-nemački plan ostane na snazi jer će, iako on nije potpisan, Kosovo postati član međunarodnih organizacija"

Smatra da su potezi vlasti nedovoljni, kao i da treba iskoristiti to što "većina sveta" ne podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost bile su drugačije okolnosti u svetu - SAD je bila nešto drugo u odnosu na danas, Rusija i Kina takođe u smislu snage, samopouzdanja, spremnosti da nezavisno nastupe. Štaviše, 2023. su daleko povoljnije okolnosti po Srbiju nego što su bile 2008. Zašto je strašno važno da ih iskoristimo i prepoznamo, da jedinstveno nastupimo spoljna, jer tako možemo biti kredibilan partner onima sa kojima pregovaramo"

"Vojna i politička neutralnost od najvećeg značaja"

Govoreći o konkretnim planovima koje njegova stranka nudi na izborima, Jeremić kaže da je to, pre svega politička i vojna neutralnost.

"Danas imamo deklarisanu vojnu neutralnost, ali ona ne može biti održiva ukoliko ne uvedemo služenje vojnog roka. Jer, ne postoji nijedna vojno neutralna zemlja koja nema obavezno služenje vojnog roka"

Ističe da je tome jedina alternativa stupanje u NATO. "Ako ste za to, tada nema problema"

Euronews

 

Na pitanje zašto misli da bi građani glasali za Narodnu stranku, Jeremić odgovara:

"Nudimo državotvornu politiku sa konkretnim merama kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici Srbije, kojom bi zadržala svoju neutralnost i bila u stanju da zadrži teritorijalnu celovitost. Nudimo i konkretna rešenja za nacionalnu ekonomiju i demografiju, konkretna rešenja kada je reč o državnom uređenju, ponovnom uspostavljanju vladavine prava i institucija, mere kada je reč o prosveti i kulturi, i to ne samo za srpski narod na teritoriji Srbije, nego onom koji je jedan i nedeljiv koji živi u regionu", zaključuje Jeremić u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić".

 

Komentari (0)

Srbija