Politika

Skupštinski Odbor usvojio predlog zakona o budžetu i još niz drugih zakona

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

19:05

Skupštinski Odbor usvojio predlog zakona o budžetu i još niz drugih zakona
Skupštinski Odbor usvojio predlog zakona o budžetu i još niz drugih zakona - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije usvojio je danas jednoglasno Predlog zakona o budžetu za 2024. kao i predloge niza drugih zakona koji su bila na dnevnom redu 38. sednice tog odbora. 

Na sednici su, pored Predlog zakona o budžetu Srbije za 2024, usvojeni i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFZO) za 2024. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2024., kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2024.

Usvojeni su i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, 

o završnom računu budžeta Srbije za 2022. o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kao i zakona o davanju garancije Srbije u korist Banke Poštanska štedionica, po osnovu zaduženja Akcionarskog društva za železnički prevoz robe "Srbija Kargo". 

Odbor je usvojio i predloge zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, o zaduživanju Srbije kod UniCredit Bank i banke Poštanska štedionica za potrebe finansiranja Projekta Izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima na teritoriji gradske opštine Surčin.

Razmatrani su i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o izmeni Zakona o porezima na imovinu, o izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana.

Usvojeni su i predlozi zakona o dopuni Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju,  o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, ali i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023.

Skupštinski odbor za finansije usvojio je i Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod NLB Komercijalne banke AD Beograd za potrebe finansiranja Projekta izgradnje obilaznice oko Kragujevca, kao i predloge zakona o davanju garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije", Beograd (EPS) i zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj, kao zajmodavca i  Srbije, kao zajmoprimca.

Skupštinski odbor za finansije je usvojio i predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Evropske unije i Srbije o učešću Srbije u programu Evropske unije "Carina" o saradnji u oblasti carina, zakona o potvrđivanju Posebnog sporazuma o Prvoj kreditnoj liniji za finansiranje Programske operacije za razvojnu politiku zelenog rasta u Srbiji između Srbije i Francuske agencije za razvoj.

Među usvojenim predlozima zakona bili su i zakon o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o kreditnim linijama za finansiranje Programske operacije za razvojnu politiku zelenog rasta u Srbiji između Francuske agencije za razvoj, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD između Banke za razvoj Saveta Evrope i  Srbije - Projektni zajam za izgradnju BIO4 Kampusa.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu u iznosu do 700 miliona evra koji se odnosi na neobezbeđeni zajam u cilju finansiranja određenih građevinskih usluga od strane Bechtel Enka UK Limited, koji posluje u Srbiji preko Bechtel Enka UK Limited Ogranak Beograd za potrebe privrednog društva "Koridori Srbije" d.o.o. Beograd u vezi sa izgradnjom infrastrukturnog koridora autoputa E-761 deonice Pojate – Preljina (Moravski koridor). 

Usvojeni su i predlozi  zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Srbije i Švajcarskog Saveznog veća o izmeni Ugovora između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Švajcarskog Saveznog veća o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Regionalni depoi Srbija Voz) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji - Faza I i II) između  Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i zakona o potvrđivanju Finansijskog protokola između Srbije i Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji. 

Odbor je usvojio i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Rehabilitacija i bezbednost puteva B između Srbije i Evropske investicione banke i Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između kineske Export-Import banke i Srbije.

Skupštinski odbor za finansije je dao i saglasnost na Predlog finansijskog plana Fiskalnog saveta za 2024. koji je podneo Fiskalni savet, kao i na Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2024. 

Saglasnost je data i na Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2024. i na Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za energetiku Republike Srbije za narednu godinu.
 

Komentari (0)

Srbija