Politika

Vučić: Težak razgovor sa petorkom, Lajčak: Nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

16:48

Vučić: Težak razgovor sa petorkom, Lajčak: Nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa
Vučić: Težak razgovor sa petorkom, Lajčak: Nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predstavnici zapadnih zemalja su se, posle sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić ocenio je da je današnji sastanak sa "velikom petorkom" bio težak.

"Težak sastanak sa petorkom. Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu", istakao je Vučić, a objavljeno je na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Posle sastanka novinarima se kratko obratio Lajčak koji je rekao da je tema posete bila kako da se napravi napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalaciji situaciju u svetlu poslednjih događaja.

Lajčak je rekao da "petorka" snažno osuđuje napad na kosovsku policiju 24. septembra i da, kako je rekao, svi počinioci moraju biti privedeni pravdi, te da očekuju punu saradnju Srbije u tom pogledu.

"Moramo biti jasni u tome da najoštrije osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi učesnici moraju biti privredeni pravdi i očekujemo potpunu saradnju Srbije i konkretne akcije kada je ovaj događaj u pitanju", rekao je Lajčak.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

"Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma", rekao je Lajčak.

On je najavio da će nastavak dijaloga biti na agendi sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak, a to će biti i tema Saveta Evrope kasnije sledeće nedelje.

"Današnja poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo, bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednnih dana", zaključio je Lajčak.

Na sastanku u Predsedništvu bili su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.
 

Komentari (1)

Vojo

21.10.2023 18:27

Teško je Srbiji da napravi kompromis sa EU, koja je po nalogu SAD učestvovala u bombardovanju Srbije i okupaciji dela teritorije Srbije, od kojeg sad pokušavaju da naprave još jednu Albansku državu... EU se ne ponaša neutralno, već je očigledno na strani takozvanog Kosova. Najbolje bi bilo da EU izađe iz dijaloga i to ponovo prepusti UN odnosno Savetu bezbednosti...

Srbija