Politika

Posle Prištine, "velika petorka" u Beogradu na sastanku s Vučićem: "Presudan momenat da se vidi šta dalje u dijalogu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2023

-

14:39

Posle Prištine, "velika petorka" u Beogradu na sastanku s Vučićem: "Presudan momenat da se vidi šta dalje u dijalogu"
Posle Prištine, "velika petorka" u Beogradu na sastanku s Vučićem: "Presudan momenat da se vidi šta dalje u dijalogu" - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predstavnici zapadnih zemalja su se, posle sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Takozvanu “veliku petorku” osim Lajčaka čine zamenik pomoćnika sekretara SAD Gabrijel Eskobar i savetnici lidera Nemačke, Francuske i Italije – Emanuel Bone, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Posle sastanka u Prištini sa Kurtijem Lajčak je rekao da Kosovo treba da počne sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Istakao je da Kurti ima odgovornost da napreduje u normalizaciji odnosa ukoliko Kosovo želi da napreduje na evropskom putu. 

"Sada moramo da istaknemo potrebu da se bez odlaganja krene u osnivanje ZSO. Bez ovoga neće biti napretka Kosova na evropskom putu. Cenimo Kurtovu spremnost da brzo nastavi naše razgovore. Nastavljamo za Beograd gde ćemo se sastati sa predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak. 

Dodao je da su predstavnici velike petorke pažljivo saslušali "Kurtijeve stavove i njegovu zabrinutost u vezi sa bezbednosnom situacijom na severu Kosova". 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Želim da kažem da je napad naoružanih pojedinaca na Kosovsku policiju jasna eskalacija. Izrazili smo saučešće premijeru Kurtiju i oštro osudili napad 24. septembra. Jasno smo stavili do znanja da svi napadači moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije i konkretnu posvećenost u tom pravcu. Događaji od 24. septembra jasno su pokazali da su deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikada. Bilo kakvo uslovljavanje ili odlaganje je neprihvatljivo i očekujemo da Kosovo i Srbija ispune obaveze iz dijaloga”, rekao je Lajčak. 

S druge strane, Aleksandar Vučić je o sastanku sa velikom petorkom govorio na obeležavanju rođendana SNS-a ranije danas u šapcu. On je rekao da će danas biti verovatno jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju pošto zna sa čime i zašto predstavnici dolaze. 

"Noćima zbog toga ne spavam, ne znam da li bih vikao ili plakao od muke. Ali mogu da vam kažem da ćemo tražiti način i uspećemo da sačuvamo Srbiju. I nećemo je dati na poklon nikome već će uvek pripadati našem narodu", poručio je Vučić. 

On je dodao da u Predsedništvo dolazi tzv. petorka "velikih, najjačih silnih", a da je Srbija mala zemlja, koja mora da vodi brigu o sebi da sačuva svoj narod i svoju decu. 

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ja mogu da vam obećam da se neću boriti da sačuvam sebe, ali ću se boriti svim srcem da sačuvam zemlju ma koliko da su silni i jaki. Čuvaću i Kosovo i Metohiju i naš narod na KiM", poručio je Vučić. 

Kurti je posle sastanka sa predstavnicima zapadnih zemalja naveo da je bilo reči o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije,i  istakao da je neophodan nov pristup dijalogu, piše Koha. 

U saopštenju kabineta premijera navodi se da je Kurti rekao zapadnim diplomatama da je "glavni prioritet i hitno pitanje za Kosovo njegova bezbednost, nakon incidenatau Banjskoj 24. septembra", kao i da je "potrebna kazna kako se ovakvi napadi ne bi ponavljali". 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

“Na sastanku se razgovaralo o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, odnosno o primeni Osnovnog sporazuma (Brisel, 27. februar) i Aneksa za njegovu implementaciju (Ohrid, 18. mart). Premijer je istakao da je neophodna kvalitativna refleksija i novi pristup. Svih pet izaslanika ponudilo je svoj novi plan za napredak, na čemu je premijer izrazio zahvalnost. Razgovori se moraju intenzivno nastaviti“, navodi se u saopštenju. 

"Presudan momenat da se vidi šta dalje u dijalogu"

Iako ZSO provejava kao jedna od glavnih tema današnjih sastanaka, sagovornici Euronews Srbija ističu da svakako neće biti jedina, već će se na stolu naći i normalizacija i deeskalacija sukoba na severu Kosova. Ipak, poručuju da je ovo jedan od važnijih sastanaka i možda presudni momenat da se vidi kako i šta dalje u pregovorima Beograda i Prištine. 

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, rekao je za Euronews Srbija da je posle svega što se izdešavalo definitivno došlo do prekida pregovaračkog procesa, i to onog dela koji se odnosi na francusko-nemački plan i sprovođenje ohridskog sporazuma. 

"Mislim da je ovo sada poslednji momenat da oni vide šta dalje može da se uradi. Jer mislim da su toliko izgubili i kredibiliteta i vremena udarajući neke rokove, kao na primer, u Ohridu je dogovorena mapa puta koji su prioriteti i tako dalje. I sada će da vide konačno da li i na koji način sa aktuelnim sastavom ekipa iz Prištine i Beograda može da se nastavi dijalog, da li uopšte to vredi nastavljati na taj način ili se mora naći neki drugi", rekao je Popov. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose kaže da se neće tolerisati da dijalog traje narednih 10 godina i da se stalno na pregovaračkom stolu vraća jedna ista tema, poput Zajednice srpskih opština, a da se ostale stvari urušavaju. Kako kaže, cilj petorke biće da osigura normalizaciju, bezbednost i da se osigura da novih oružanih sukoba ne bude na severu Kosova. 

"Ovo nije kraj procesa već početak koji može da se ubrza na proleće", rekao je Janjić. 

Poručuje da dolaskom Lajčaka i izaslanika pokušava da se oživi proces dijaloga, koga već neko vreme nema. ZSO je, dodaje samo deo paketa neostvarenih preuzetih obaveza. 

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je za Tanjug da u dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu predstoji velika diplomatska borba. 

"Očigledno će biti oštra diplomatska borba. Ono što mene brine je ovo što se na terenu dešava, jer vidimo da uprokos svemu tome premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne prestaje sa tom svojom `kap po kap` politikom", rekao je Vuletić za Tanjug.  

Inače, poslednji sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 14. septembra ove godine, gde se dve strane nisu dogovorile o planu redosleda primene sporazuma, za šta je EU okrivila kosovsku stranu. 

Komentari (0)

Srbija