Politika

Lajčak posle sastanka s Kurtijem: Potrebno da se bez odlaganja formira Zajednica srpskih opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2023

-

10:47

Lajčak posle sastanka s Kurtijem: Potrebno da se bez odlaganja formira Zajednica srpskih opština
Lajčak posle sastanka s Kurtijem: Potrebno da se bez odlaganja formira Zajednica srpskih opština - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Evropski izaslanik Miroslav Lajčak je nakon današnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kutijem u Prištini izjavio da Kosovo treba da počne sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Lajčak je istakao da Kurti ima odgovornost da napreduje u normalizacija odnosa ukoliko Kosovo želi da napreduje na evropskom putu

"Sada moramo da istaknemo potrebu da se bez odlaganja krene u osnivanje ZSO. Bez ovoga neće biti napretka Kosova na evropskom putu. Cenimo Kurtovu spremnost da brzo nastavi naše razgovore. Nastavljamo za Beograd gde ćemo se sastati sa predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak.

Lajčak je i dodao da su predstavnici velike petorke pažljivo saslušali "Kurtijeve stavove i njegovu zabrinutost u vezi sa bezbednosnom situacijom na severu Kosova".

"Želim da kažem da je napad naoružanih pojedinaca na Kosovsku policiju jasna eskalacija. Izrazili smo saučešće premijeru Kurtiju i oštro osudili napad 24. septembra. Jasno smo stavili do znanja da svi napadači moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije i konkretnu posvećenost u tom pravcu. Događaji od 24. septembra jasno su pokazali da su deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikada. Bilo kakvo uslovljavanje ili odlaganje je neprihvatljivo i očekujemo da Kosovo i Srbija ispune obaveze iz dijaloga”, rekao je Lajčak.

Kurti se inače sastao se saspecijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom i savetnicima lidera Nemačke, Francuske i Italije. Sastanku su prisustvovali  Emanuel Bono, savetnik za bezbednost i spoljnu politiku predsednika Francuske, kao i savetnici nemačkog kancelara Jens Pletnera i premijerke Italije Frančesko Talo.

Poslednji sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 14. septembra ove godine, gde se dve strane nisu dogovorile o planu redosleda primene sporazuma, za šta je EU okrivila kosovsku stranu.

Osim u Prištini, takozvana "velika petorka" posetiće i Beograd. Iako je jedna od glavnih tema ZSO, sagovornici Euronews Srbija ističu da svakako neće biti jedina, već će se na stolu naći i normalizacija i deeskalacija sukoba na severu Kosova. Ipak, poručuju da je ovo jedan od važnijih sastanaka i možda presudni momenat da se vidi kako i šta dalje u pregovorima Beograda i Prištine.

Koje teme će biti na stolu?

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, rekao je za Euronews Srbija da je posle svega što se izdešavalo definitivno došlo do prekida pregovaračkog procesa, i to onog dela koji se odnosi na francusko-nemački plan i sprovođenje ohridskog sporazuma.

"Mislim da je ovo sada poslednji momenat da oni vide šta dalje može da se uradi. Jer mislim da su toliko izgubili i kredibiliteta i vremena udarajući neke rokove, kao na primer, u Ohridu je dogovorena mapa puta koji su prioriteti i tako dalje. I sada će da vide konačno da li i na koji način sa aktuelnim sastavom ekipa iz Prištine i Beograda može da se nastavi dijalog, da li uopšte to vredi nastavljati na taj način ili se mora naći neki drugi", rekao je Popov.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose kaže da se neće tolerisati da dijalog traje narednih 10 godina i da se stalno na pregovaračkom stolu vraća jedna ista tema, poput Zajednice srpskih opština, a da se ostale stvari urušavaju. Kako kaže, cilj petorke biće da osigura normalizaciju, bezbednost i da se osigura da novih oružanih sukoba ne bude na severu Kosova.

"Ovo nije kraj procesa već početak koji može da se ubrza na proleće", rekao je Janjić.

Poručuje da dolaskom Lajčaka i izaslanika pokušava da se oživi proces dijaloga, koga već neko vreme nema. ZSO je, dodaje samo deo paketa neostvarenih preuzetih obaveza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija