Politika

Vučić sledeće nedelje u Briselu: Za nas nema lakih tema, verujem da će Beograd pronaći izlaz

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

22/10/2023

-

11:07

Vučić sledeće nedelje u Briselu: Za nas nema lakih tema, verujem da će Beograd pronaći izlaz
Vučić sledeće nedelje u Briselu: Za nas nema lakih tema, verujem da će Beograd pronaći izlaz - Copyright screenshot/youtube/Sky News

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razgovor sa "velikom petorkom" bio težak, da za nas tu nema lakih tema, ali da ne može da govori o detaljima, jer je takav dogovor, te dodao da je na kraju krajeva "njihov jedini cilj da mu priznamo nezavisnost Kosova". 

"Razume se, sve oko Kosova je za nas teško. Ljudi misle da je to zbog Banjske. Nije. To je taktički bilo katastrofalno za nas. Njihov jedini cilj je da na kraju krajeva mi priznamo nezavisnost Kosova", naveo je Vučić  gostujući na TV Pink.

Kako je dodao, SAD i Nemačka neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova, te rekao da oni imaju svoju politiku i viđenje koje je potpuno suprotno našem. 

"Moramo da razumemo tu vrstu realnosti. SAD i Nemačka neće promeniti svoj stav. Naše je da se borimo, velike sile 'ne greše'... Kada pitate za pravne norme, tim gore po pravne norme. Za njih je Kosovo nezavisna država, na osnovu njihove odluke. Koga briga za međunarodno pravne akte", rekao je Vučić gostujući na TV Pink. 

Ljudi, međutim, kako je poručio, ne treba da brinu, "ono što je naš posao mi ćemo se izboriti".

"Tako da, za nas tu nema lakih stvari, ali se nadam da ćemo uspeti da, i verujem ako to mogu da kažem i da umirim ljude, uspeti da pronađemo neki izlaz i da Srbija nastavi da gura, i ne samo dobrim putem, već čineći velike uspehe u svojoj ekonomiji i izgradnji infrastrukture, poboljšanju zdravstvenih usluga za naše građane", rekao je Vučić.

"Naše je da se borimo i izborićemo se, da li je to prijatno, nije", rekao je on.

Predsednik Srije je najavio da će u četvrtak, petak, ići u Brisel gde će tema biti Kosovo i Metohija i naglasio da veruje da će Beograd uspeti da pronađe izlaz da Srbija nastavi da gura, da istovremeno sačuvamo srž naše nacionalne politike i naših nacionalnih interesa.

"Uskoro idemo u Brisel, ja da nagrabusim oko Kosova, Ana po nekim lepšim temama", kazao je Vučić.

"To je jedinstven slučaj u svetu"

Govoreći o sankcijama koje su pojedini predstavnici opozicije tražili da se uvedu predsedniku zbog događaja u Banjskoj, on je rekao da je to jedinstven slučaj u svetu da neko iz opozicije traži da budu uvedene sankcije protiv njihove zemlje.

"Jer kada uvodite sankcije protiv predsednika jedne zemlje, onda naravno pravite lošu reputaciju za zemlju, da će to da se odrazi i na investicije i na sve druge. Oni se strašno sekiraju sad što sankcija nema. Jer ne zna šta će sa sobom. Ali to je toliko neodgovorno, toliko neozbiljno. Toliko, ako mi dozvolite, antidržavni pristup i antinarodni pristup", rekao je Vučić.

"Izbori će biti 17. decembra i biće presudni za narod"

Vučić je rekao da će izbori biti održani 17. decembra i da će biti presudni za narod, jer će na njima izabrati da li žele da žive u bogatijoj zemlji ili da se vrate u prošlost. Na pitanje kada će se znati tačan datum izbora, Vučić je rekao da će se to znati kada ih bude raspisao, ali da već sada može da kaže da će se održati 17. decembra.

"Ali mislim da su odlučujući izbori, jer posle ovoga četiri godine neće biti izbora. Četiri godine neće biti izbora i onda ćemo imati sve izbore zajedno 2027. godine. Sve izborne cikluse zajedno 2027. godine, govorimo o velikim izborima dakle, i pokrajinskim, i republičkim, i predsedničkim", rekao je Vučić.

Dodao je da se neće služiti trikovima i marifetlucima da bi ostao na vlasti, jer mu to, kako je rekao, ne treba u životu.

"Ne obećavam opstanak na vlasti. Ako izgubimo izbore, izgubili smo. Izvolite ljudi, čestitamo vam i to je to", rekao je Vučić.

Naglasio je i da nema ništa protiv ako neko želi da glasa za one koji hoće da ruše sve novo.

"Opozicija obećava da će da sruše Beograd na vodi. Zašto, zato što nikada nisu ništa gradili i izgradili. To ih nikada nije interesovalo ", kazao je on.

Kao razlog zašto oni nikada ništa nisu izgradili, Vučić je naveo da je to zato što "nisu snevali snove za Srbiju, već su sanjali svoje snove, a za Srbiju nije bilo vremena".

"Ja nemam taj problem, rekao sam svojim prijateljima iz SNS-a mogao bih da imam 90 odsto podške naroda i da jedan dan kažem jednima vi ste u pravu, drugi dan drugima vi ste u pravu, da budem najomiljljeniji narodu u Srbiji, ali ja na to ne pristajem. Ne pristajem na trule i besmislene kompromise u životu, kompromise koje će da znače urušavanje Srbije", naglasio je.

On je dodao i da narod mora da zna da nema lakih razgovora, navodeći da će morati da ide u Brisel i da će imati razgovare sa MMF.

"Morate da sanjate drugačije snove, mislite da je lako dogovoriti ko će i kako raditi autoput, mislite da je to jednostavno, ili da je lako povećati penzije, plate, minimalne zarade a da ne ugrozite ostanak investitora u zemlju da ne bi išli u okruženje gde su plate niže", rekao je Vučić.

On je istakao i da voli SNS i da je to najbolja partija, uprkos nekim ljudima koji ne moraju da budu najbolji, jer kako je dodao u svakom žitu ima kukolja.

"Ta stranka je ipak promenila lice Srbije i Srbija danas u svakom smislu izgleda drugačije", kazao je Vučić i dodao da u narednom periodu neće moći da ide na svaki skup, jer realno neće moći da postigne.

Vučić je rekao i da opozicija da vodi "lažnu politiku", i da želi da napravi zajednički front protiv njega, "zato što vidi da je država sad bogata i ima šta da se opljačka".

On je, pozivajući se na istraživanja, ukazao da Srpska napredna stranka, ima 44 odsto podrške građana, bez podrške manjinskih partija. Prema njegovoj oceni, plan je opozicije da, "zajedno sa stranim obaveštajnim službama i nevladinim sektorom iz inostranstva, podigne sebi rejting na 23 odsto, naprednjake spusti na 37 odsto i poveća rejting Sosijalističke partije Srbije na 13 do 14 odsto". 

"Istorijski sporazum s Kinom"

Predsednik Srbije je izjavio da je tokom njegove posete Pekingu ostvarena neka vrsta istorijskih sporazuma sa Kinom, koji donose blagodeti građanima Srbije. 

Vučić je naveo da za pet godina neće biti nikakvih carina za izvoz srpskih vina u Kinu i da je to tržište sada otvoreno za med, pivo, kiselu vodu, maline iz Srbije. I kineski proizvodi će biti značajno jeftiniji za građane Srbije, rekao je Vučić.

Povodom tvrdnji da Evropska unija nije blagonaklono reagovala na sporazume sa Kinom, Vučić je upitao: "Pa šta sa tim?" Nisam ugrozio Srbiju bilo kakvim sankcijama.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući saradnji sa Kinom su rešeni problemi železare u Smederevu i rudnika bakra u Boru. Kineska kompanija Linglong će biti četvrti ili peti izvoznik u Srbiji, naveo je Vučić.

Komentari (0)

Srbija