Politika

Šefovi diplomatija EU sutra u Luksemburgu o Kosovu i Metohiji: "Posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu"

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

16:03

Šefovi diplomatija EU sutra u Luksemburgu o Kosovu i Metohiji: "Posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu"
Šefovi diplomatija EU sutra u Luksemburgu o Kosovu i Metohiji: "Posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu" - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi diplomatija EU sutra će u Luksemburgu održati sastanak na kojem će biti reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji posle događaja u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i SAD Beogradu i Prištini, najavili su u sedištu Evropske unije u Briselu. 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiće ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini, rekao je neimenovani zvaničnik u Briselu, kako prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, na sastanku u Luksemburgu neće biti konkretnog predloga mera, ali "posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu".

"Stav visokog predstavnika Borelja je jasan – posle nasilja dve strane moraju da se vrate dijalogu po okriljem EU", izjavio je zvaničnik EU.

Ministri spoljnih poslova će u ponedeljak u Luksemburgu pre svega raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, u Nagorno-Karabahu i o ratu u Ukrajini i odnosima sa Kinom i zemljama Centralne Azije.

Situacija na Kosovu i Metohiji biće jedna od tema samita lidera Evropske unije 26. i 27. oktobra, na kojem bi trebalo da budu usvojeni i zaključci o dijalogu Beograda i Prištine.

Podsetimo, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predstavnici zapadnih zemalja su se, juče su se posle sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je rekao da je sastanak sa "velikom petorkom" bio težak.

"Težak sastanak sa petorkom. Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu", istakao je Vučić.

Posle sastanka novinarima se kratko obratio Lajčak koji je rekao da je tema posete bila kako da se napravi napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalaciji situaciju u svetlu poslednjih događaja.

Lajčak je rekao da "petorka" snažno osuđuje napad na kosovsku policiju 24. septembra i da, kako je rekao, svi počinioci moraju biti privedeni pravdi, te da očekuju punu saradnju Srbije u tom pogledu.

"Moramo biti jasni u tome da najoštrije osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi učesnici moraju biti privredeni pravdi i očekujemo potpunu saradnju Srbije i konkretne akcije kada je ovaj događaj u pitanju", rekao je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija