Politika

Nacrt zaključaka EU: ZSO i normalizacija ključni, održati izbore na severu Kosova što pre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

15:44

Nacrt zaključaka EU: ZSO i normalizacija ključni, održati izbore na severu Kosova što pre
Nacrt zaključaka EU: ZSO i normalizacija ključni, održati izbore na severu Kosova što pre - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi vlada i država zemalja članica Evropske unije će na predstojećem samitu izraziti duboku zabrinutost zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i osuditi nasilni napad na kosovsku policiju koji se desio 24. septembra.

U nacrtu zaključaka u koji je Euronews Srbija imao uvid, navodi se da Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, te da Srbija u postpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake.

Kako se ističe u ovom zaključku, Kosovo i Srbija moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, posebno kroz održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće sa aktivnim učešćem kosovskih Srba.

Ističe se i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati posledice. Lideri zemalja će izraziti žaljenje zbog nedostatka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, njegovog imlementacionog aneksa, kao i drugih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

"Pozivamo obe strane da ih primene, bez odlaganja i preduslova. To uključuje formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je ključni uslov za napredak obeju strana na evropskom putu i obe rizikuju da izgube važnu priliku u slučaju nedostatka napretka", navodi se u nacrtu zaključaka u koje je Euronews Srbija imao uvid.

Samit lidera zemalja članica održava se u četvrtak i petak u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će krajem nedelje da ide u Brisel i naglasio da veruje da će Beograd uspeti da pronađe izlaz da Srbija nastavi da gura, da istovremeno sačuvamo srž naše nacionalne politike i naših nacionalnih interesa.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Podsetimo i da su u subotu Beograd i Prištinu posetili članovi "velike petorke" specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zajedno sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Emanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Frančeskom Talom, kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak je nakon sastanka saopštio je da je "velika petorka" tokom posete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova.

Najavio je da će razgovori uskoro biti nastavljeni i precizirao da je, prilikom poseta Prištini i Beogradu bilo reči o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

Lajčak  je dodao da je tema bila i bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije i ponovio da su članovi "velike petorke" poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana“, što pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

Mijačić: EU i SAD pokušavaju da vrate dijalog u kolosek

Komentarišući za Euronews Srbija najnovije susrete, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je da prema nezvaničnim diplomatskim potvrdama postoji određena vrsta statuta o Zajednici srpskih opština koju je velika petorka donela, a koju bi obe strane trebalo da razmatraju. On je izjavio da očekuje da će u kratkom vremenskom roku biti predloženo kako ta institucija ZSO može da izgleda. Dodao je i da uprkos pokušajima Prištine, Banjska nije presudan događaj u procesu dijaloga, već su na stolu sve teme - od izbora na Severu, preko energetike pa sve do blokiranja uvoza srpske robe.

Inače, samo danas očekuje se sastanak šefova diplomatija EU u Luksemburgu na kojem će biti reči i o situaciji na Kosovu i Metohiji posle događaja u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i SAD Beogradu i Prištini. Vučić će, kako je najavio, ove nedelje putovati u Brisel.

Takođe, za večeras je zakazana i sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se se raspravljati o šestomesečnom izveštaju Misije privremene administracije UN na KiM (UNMIK), a na kojoj će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Govoreći za Euronews Srbija, Mijačić je istakao da se vidi još jedan pokušaj evropske diplomatije da u jednom brzom naletu reši sva nagomilana pitanja pre sastanka Evropskog saveta u četvrtak i petak ove nedelje.

"Pre toga naravno tu je i sastanak ministara spoljnih poslova članica EU koji se danas organizuje u Luksemburgu i tako negde i na pripremnom sastanku danas, a i u četvrtak i petak, tema dijaloga biće jedna od ključnih tema. Negde se pokušava da pre sastanka šefova država i vlada, da se iznađe neko rešenje kako bi taj sastanak dao neke pozitivne rezultate. Evropska diplomatija u ovom najvećem sastavu uključujući i SAD pokušavaju da vrate dijalog u kolosek i da pokrenu ponovo implementaciju. Negde se očekuje da će u četvrtak i petak se usvojiti jedan paket od šest milijardi evra, kako bi se pospešile evropske integracije regiona, i negde se očekuje da se dijalog Srbije i Kosova pokrene sa mrtve tačke, kako bi i Srbija i Kosovo imali benefite od pristupa ovim fondovima", rekao je on.

Kada je reč o događajima u Banjskoj, Mjačić ističe da se od Srbije očekuje da bude kooperativna i transparentna u istrazi, ali, kako dodaje, Banjska nije presudan događaj u procesu dijaloga, iako Priština to pokušava da nametne.

"Sve teme su na stolu - od izbora na severu Kosova, povratka Srba u institucije, formiranja ZSO, ali su i neke druge teme kao što je blokiranje uvoza srpske robe na Kosovo, deeskalacija na severu, zaista ima puno tema, tu je i tema energetike, svakako negde se očekuje da u ovom naletu evropske diplomatije, u vrlo kratkom roku, do četvrtka ili petka ove nedelje, da se mnoštvo tih pitanja reši sa jedne strane, a sa druge da ona pitanja koja ne mogu tako lako da se reše da one uđu u neku mapu puta implementaciju koja je predvidljiva kako bi se rešilo u nekom izvesnom periodu u budućnosti", naglasio je on.

Euronews Srbija

Komentari (0)

Srbija