Politika

Poslanici većine najavljuju podršku budžetu, opozicija kritikuje

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

17:17

Poslanici većine najavljuju podršku budžetu, opozicija kritikuje
Poslanici većine najavljuju podršku budžetu, opozicija kritikuje - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije poslanici većine najavili su danas podršku Predlogu zakona o budžetu za 2024. godinu i ostalim zakonima koji su na dnevnom redu, a opozicija je najviše kritikovala medijske zakone.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Rozalija Ekres rekla je da je primetno da je ovogodišnji, kao i prošlogodišnji budžet, oprezno planiran i ocenila da je bankarski sektor stabilan.

"U prethodnih sedam godina kontinuirano se izdvajalo za regionalni razvoj, bilo je i kapitalnih ulaganja u Vojvodini, bilo da je reč o rekonstrukciji graničnih prelaza ili izgradnji nove pruge", rekla je Ekres.

Ona je istakla da se u Vojvodini radi 16 ili 17 projekata, a da je za sledeću godinu u budžetu projektovano 18.

Poslanik PUPS-a Hadži Milorad Stošić najavio je podršku predloženim zakonima i istakao da je zemlji neophodna nova socijalna politika kako bi se smanjilo siromaštvo.

"Smatram da bi u tom cilju bilo od koristi da se uvede sistem garantovane penzije i da se penzionerima sa najmanjim primanjima obezbedi 13. penzija", rekao je on.

Pohvalio je predloženi zakon o podsticajima i istakao da je on dobar jer se povećavaju subvencije poljoprivrednim proizvođačima.

Podršku budžetu i ostalim zakonima najavio je i poslanik SDPS-a Branimir Jovanović i istakao da je budžet ogledalo rada Vlade, a da je predloženi budžet za 2024. godine krojen po meri građana.

"U njemu su ključne dve stvari, jedna je životni standard, a druga su kapitalne investicije. Predviđeno je i povećanje penzije za šta je švajcarska formula najbolje i najpravičnije rešenje jer se njome uzima u obzir rast plata, pa i kretanje potrošačke korpe", rekao je Jovanović.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, istakao je da je za pohvalu činjenica što je za njih izdvojeno 6,8 odsto BDP-a, kao i to što se ravnomerno ulaže u razvoj svih regiona Srbije.

Šef poslaničke grupe Zeleno levi front Radomir Lazović kritikovao je predložene medijske zakone koji, kako tvrdi, uvode "medijski mrak".

On je takođe mišljenja da je 28 odsto stanovništva na ivici siromaštva, kao i da je u Srbiji veća stopa nezaposlenosti nego u Evropi.

Poslanik "Moramo-Zajedno" Nebojša Zelenović rekao je da nije protiv auto-puta Ruma-Šabac, ali da jeste pitanje koliko je koštala izgradnja i da li je moglo jeftinije.

Šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović pitao je, pozivajući se na izveštaj Fiskalnog saveta Srbije, gde je potrošeno pola pola milijarde evra iz budžetske rezerve.

Komentari (0)

Srbija