Politika

Euronews centar: Da li je posle posete "velike petorke" vreme za konačan pomak u dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

21:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bez velikih očekivanja, "velika petorka" razgovarala je sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije ovog vikenda u Prištini i Beogradu. Petorka koju čine specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog, ali i izaslanici vlada Amerike, Italije, Francuske i Nemačke, očekuje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga.

To je naveo Miroslav Lajčak na Fejsbuku nakon susreta, uz navode da je "neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova". Tema je bila i bezbednosna situacija na severu Kosova i članovi "velike petorke" poručili su Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana“, što pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

Prištini je Lajčak poručio da formira Zajednicu srpskih opština, što je uslov za napredovanje na evropskom putu, a predsednik Srbije je na Instagramu objavio nakon sastanka da je razgovor bio težak. Najavio je i važne sastanke u Briselu narednih dana i dodao da veruje da će u narednom periodu naći put za izlazak iz krize.

Šta je velika petorka donela u Beograd, da li je vreme za konačni pomak u dijalogu i da li je Evropska unija obziljna kada govori o mogućim posledicama?

O tome su za Euronews centar govorili Branka Latinović, nakadašnja amabsadorka i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Komentari (0)

Srbija