Politika

Skupština Srbije nastavlja rad: Na dnevnom redu 60 tačaka, među njima i budžet za 2024. godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

24/10/2023

-

08:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas rad raspravom o 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Predlog budžeta za 2024. godinu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zaključio je načelni jedinstveni pretres po svim tačkama dnevnog reda posle 17 sati rasprave i najavio nastavak rada za danas u 10 časova.

Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu, koji se nalazi na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, predviđeni su ukupni prihodi od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda koji je predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Rashodi budžeta su planirani u iznosu od 2.238 milijardi dinara, što je za 5,0 odsto više od sume iz rebalansa budžeta za 2023. godinu, tako da je predviđen fiskalni deficit budžeta od 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP i niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.

Na dnevnom redu je, između ostalog, i set medijskih zakona, kao i izbor članova Nadzornog odbora za praćenje izbornog procesa u Srbiji. 

Poslanici Skupštine Srbije danas su, posle postavljanja pitanja vladi i državnim institucijama, počeli razmatranje amandmana podnetih na Predlog zakona o budžetu Srbije za sledeću godinu.

Na predloženi budžet podneto je 176 amandmana. Poslanici su u ponedeljak završili objedinjenu načelnu raspravu o 60 tačaka dnevnog reda ove sednice, među kojima je i Predlog zakona o budžetu.

"Srpska ekonomija raste"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini. Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara.

Kaže da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14,8 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto. Penzioneri će 30. novembra dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.  Prema rečima ministra, prosečna penzija od 1. januara već će biti 390 evra.

"Penziioneri će od 1. januara dobiti povećanje od 14,8 odsto i kada se ono uračuna i ostala povećanja, onda će kod nas penzije za dve godine biti povećane za 56,1 . Naredne nedelje će penzioneri dobiti uvećane penzije za oktobar za 5,5 odsto i to 2. novembra korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, 4, novembra vojni i poljoprivredni penzioneri, a 10. novembra ostali", rekao je Mali.

Istakao je da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama, odnosno ulaganjima u izgradnju bolnica, auto-puteva, brzih saobraćajnica, za šta je u budžetu za sledeću godinu izdvojeno oko 600 milijardi dinara ili 6,8 odsto BDP-a. Kao posebno važna izdvojio je tri projekta i to obilaznicu oko Kragujevca, na kojoj će radovi početi narednih nedelja, zatim auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brzu saobraćajnicu na severu Vojvodine.

Prema njegovim rečima za zdravstvo je izdvojeno 545 milijardi dinara što će biti uloženo za veće plate, ulaganja u lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu. Naveo je da će biti rekordna izdvajanja za poljoprivredu, a biće veće i ulaganje u ekologiju i kulturu.

"Sve ovo pokazuje da želimo da rastemo. BDP će nam ove godine biti iznad 68 milijardi evra, a sledeće godine bi trebalo da bude veći za 3,5 odsto", rekao je Mali. Dodao je da je stanje javnih finansija stabilno, da na državnom računu ima oko pet milijardi dinara, a da je udeo javnog duga u BDP 51 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija