Politika

Đukanović: Formira se Nadzorni odbor za praćenje izbora

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

18:28

Đukanović: Formira se Nadzorni odbor za praćenje izbora
Đukanović: Formira se Nadzorni odbor za praćenje izbora - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije nalazi se i Predlog odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora za praćenje izborne kampanje, a predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović kaže da će to novo telo pratiti izborni proces i da je opozicija na tome insistirala.

"Svojevremeno je opozicija insistirala da se to ustanovi, između ostalog i evroparlamentarci. Kao što vidite, mi smo to prihvatili. To telo će nadzirati rad, odnosno čitav izborni proces i imaju pravo da kažu da li nešto nije u redu, da li postoji pritisak vlasti, da li medijski nešto nije u redu u smislu predstavljanja kandidata", rekao je Đukanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, članovi Nadzornog odbora mogu javnosti da iskažu svoje neslaganje sa izbornim procesom javnosti, kao i Republičkoj izbornoj komisiji.

"Dobro je da postoji ta vrsta nadzora, nemam ništa protiv. Šta god je opozicija tražila, mi smo prihvatili, čak moram da priznam, po mom sudu, i preterano. Spustili smo cenzus, mogu da imaju prigovore na izborni proces koliko im duša želi", kazao je Đukanović.

Očekuje se da će Nadzorni odbor biti formiran po raspisivanju izbora.

Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini podnele su ranije predloge za članove Nadzornog odbora.

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" predložila je Svetislava Goncića, upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Poslanička grupa "Ivica Dačić – Socialistička partija Srbije" predložila je Aleksandra Milosavljevića, doktora političkih nauka, a Poslanička grupa "NADA-NOVI DSS-POKS" prof. dr Dragana Vučinića, redovnog profesora.

Poslanička grupa Demokratska stranka predložila je Jovanku Matić, doktorku političkih nauka, a Poslanička grupa "Pravac Evropa-SSP, PSG, Preokret, Sloga" dr Slobodana Prvanovića, naučnog savetnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija