Politika

Opozicija najavila sastanke, svi čekaju odgovor na ključno pitanje - u koliko kolona će izaći na izbore?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

19:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo opozicionih stranaka razgovaraće narednih dana o mogućnosti formiranja jedne izborne liste na sledećim parlamentarnim izborima. Taj sastanak dolazi posle saopštenja Stranke slobode i pravde da podržavaju listu "Srbija protiv nasilja", ali i istraživanja javnog mnenja koje pokazuje da bi opozicija mogla da osvoji više glasova ukoliko bi imala zajednički nastup. 

Upravo je mogućnost ili nemogućnost zajedničke liste najčešća tema na političkoj sceni Srbije u poslednjih nekoliko meseci, ali kako se približavaju izbori tako se kristališu dva vodeća opoziciona bloka.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 17. decembra biti održani parlamentarni, beogradski i pokrajinski izbori, a posle saopštenja najveće opozicione partije SSP da je jedna izborna lista najbolji model izlaska opozicije na decembarske izbore, jasno je u kom pravcu će se kretati proevropska opozicija. 

"Za SSP pitanje mandata je periferno i zato smo spremni da u konačnom dogovoru oko jedne liste i raspodele mandata prihvatimo rezultate bilo kog istraživanja javnog mnenja o pojedinačnim rejtinzima opozicionih stranaka", kažu u SSP-u. 

Da bi ova strana mogla da se ujedini bilo je jasno i pre mesec dana kada je pet poslaničkih grupa potpisalo dogovor za pobedu, dokument koji između ostalog predviđa kontrolu izbornog procesa, zajedničku kampanju za izlazak na izbore, formiranje jedne zajedničke ili više srodnih izbornih lista.

Druga opoziciona lista mogla bi biti ona sa desne strane. Pokret Dveri i stranka Zavetnici formirali su Srpski državotvorni blok čime je počelo, kako su saopštili, veliko nacionalno okupljanje.

Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski saopštili su da je počelo ukrupnjavanje patriotskih snaga i stvaranje alternative aktulenoj i bivšoj vlasti.

Iako zajedno deluju u parlamentu, još nije jasno da li će u taj blok ući i Novi DSS i POKS, s obzirom na to da Miloš Jovanović nije konkretno odgovorio na pitanje da li će se pridružiti Dverima i Zavetnicima.

"To se za sada ne dešava, pitanje je da li će se desiti, a i ako se ne desi nije nikakva drama", rekao je on.

Istraživači javnog mnenja kažu da opozicija ima više šanse ako bi išla zajedno. Crta navodi da koalicija stranaka okupljenih oko organizacije protesta "Srbija protiv nasilja" bi mogla da osvoji 41 odsto, nasuprot 21 odsto koliko bi u zbiru osvojili ukoliko bi išli zasebno na izbore. Bloku desno orijentisane opozicije ovo istraživanje daje 10 odsto glasova. 

Slično pokazuje i STATA. Prema njihovom istraživanju koalicija oko SNS dobila bi oko 44 odsto podrške, a proevropska opozicija između 39 i 41 odsto.

"Uspeh opozicije zavisi od toga koliko je ubedljiva njihova ponuda"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za Euronews Srbija kaže da bi održavanje izbora na proleće naredne godine bilo optimalnije, ali da to ne bi bio dobar potez vlasti, jer je prethodno predsednik Aleksandar Vučić javno saopštio da će se izbori održati 17. decembra. 

Euronews

Stojiljković poručuje da uspeh opozicije na izborima zavisi od toga koliko je njihova ponuda ubedljiva i u kojoj meri mogu da ubede građane da Srbiju očekuju izbori sa neizvesnim ishodom i dodaje da je u takvoj situaciji realno očekivati da opoziciona grupa osvoji Beograd na izborima. 

Ipak, upozorava da trenutna istraživanja javnog mjenja daju presek stanja društva u određenom trenutku, ali da je pitanje kakvo će stanje biti za 15 ili mesec dana. 

"Očito je da postoji značajan sinergetski efekat i da ova grupacija može ići do trećine glasova, da je onda Beograd dosta izvesno dobiti, ali da to opet zavisi od toga koliko je vaša ponuda atraktivna, koliko ubedljiva, koliko ubedite građane i građanke da su ovo izbori sa neizvesnim ishodom. To istovremeno znači da neku vrstu dogovora morate imati sa ovom nacionalnom opozicijom jer to onda garantuje neku izvesost na republičkom planu", rekao je on.

On napominje i da opozicija mora pokazati da su pitanja oko kojih se ne slažu - Kosovo, spoljnopolitičke integracije - da će to razrešiti u kratkom roku na demokratski način.

"Istovremeno dokazivati da vlast i nema baš jasnu politiku oko toga i pokazati da oko demokratije, vladavine prava, antikoruptivnih strategija imate šta da kažete i da možete da izbacite boljeg gradonačelnika nego što je Šapić. Da možete da imate kvalitetniju vladu i da narod poveruje da ste vi realna alternativa, zato nisu dovoljne samo koalicione strategije, važne su, ali sada treba videti šta će se dešavati", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija