Politika

Borelj: Predstavili smo evropski predlog za ZSO, strane nisu bile spremne da ga prihvate bez preduslova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2023

-

23:06

Borelj: Predstavili smo evropski predlog za ZSO, strane nisu bile spremne da ga prihvate bez preduslova
Žozep Borelj - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropski zvaničnici izneli su pred lidere Beograda i Prištine "ozbiljan i izbalansiran" predlog za osnivanje Zajednice srpskih opština, ali strane nisu bile spremne da se o tome dogovore bez preduslova, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti boravili su danas u Briselu gde su se sastali sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, francuskim predsednikom Emanuelom Makeonom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni. Nije došlo do sastanka njih dvojice.

"Veoma smo zabrinuti zbog ćorsokaka u procesu normalizacije između Kosova i Srbije, i nedavnih terorističkih napada, koje smo ponovo osudili na sastanku, koje smo danas imali odvojeno sa premijerom Kurtijem, zajedno sa predsednikom  Makronom, kancelarom Šolcom, premijerkom Meloni, a potom i sa predsednikom Vučićem kako bi sa njima razgovarali o situaciji, pokazujući još jednom da je jedini put napred normalizacija uz dijalog, da evropski put zahteva normalizaciju odnosa između dve strane", naveo je.

Kako se navodi, postoji velika prepreka, a to je osnivanje Zajednice opština na severu Kosova. 

"I da bismo pomogli dvema stranama da se dogovore, svi zajedno smo izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog za osnivanje ove Zajednice opština i insistirali da strane iskoriste ovu priliku, što bi bio veliki skok napred u procesu normalizacije, i da se izbegnu nove spirale nasilja. Ali, nažalost, strane nisu bile spremne da se o tome dogovore bez preduslova. Na kraju, zahtevamo od strana da se iskreno angažuju u procesu normalizacije. To se može uraditi samo u okviru dijaloga, jer je to jedini način da napreduju na svom evropskom putu", navodi se u saopštenju koje je prenela Evropska služba za spoljne poslove.

"Nastavićemo da insistiramo i radimo kako bismo postigli dogovor. Ali danas, nažalost, nije bilo moguće bez, kao što sam rekao, preduslova svake strane koji su za drugu bili neprihvatljivi", dodao je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija