Politika

Mišel: Danas na samitu o dijalogu, Fon der Lajen: Istraga o Banjskoj još uvek u toku

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

10:02

Mišel: Danas na samitu o dijalogu, Fon der Lajen: Istraga o Banjskoj još uvek u toku
Mišel: Danas na samitu o dijalogu, Fon der Lajen: Istraga o Banjskoj još uvek u toku - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će se danas, drugog dana samita Evropskog saveta razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine.

"Imali smo dva sastanka sa Vučićem i Kurtijem. Podržavamo normalizaciju i deeskalaciju", rekao je Mišel na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Na pitanje albanskih novinara da li će se preduzimati mere protiv Beograda zbog dešavanja u Banjskoj 24. septembra Fon der Lajen je rekla da je istraga još uvek u toku.

"Istraga je u toku, kada se završi odlučićemo da li da donosimo mere i kakve", rekla je ona.

U Briselu se nastavlja samit Evropskog saveta

Lideri evropske unije nastaviće danas samit na kome će se razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Prvog dana lideri su usvojili deklaraciju u kojoj su pozvali na "pauze" u ratnim dejstvima Izraela i Hamasa i zatražili otvaranje humanitarnih koridora, kako bi hitno potrebna pomoć bila dopremljena u Pojas Gaze.

Oni su pozvali na "kontinuiran, brz, bezbedan i neometan humanitarni pristup"  kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna "kroz sve neophodne mere uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe".

Na samitu je španski premijer Pedro Sančez pozvao na međunarodni mirovni samit za šest meseci kako bi se pronašlo konačno rešenje za dugogodišnji sukob između Palestine i Izraela, što su podržale druge zemlje članice EU u zaključcima samita, međutim pokušaji Madrida da uključi referencu o humanitarnom "primirju" u deklaraciju su bili neuspešni.

 

Komentari (0)

Srbija