Politika

Završen samit Evropskog saveta u Briselu: Beograd i Priština da nastave napore za deeskalaciju

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

15:50

Završen samit Evropskog saveta u Briselu: Beograd i Priština da nastave napore za deeskalaciju
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu danas završen dvodnevni samit Evropskog saveta, na kojem se razgovaralo o Ukrajini, sukobima između Izraela i Hamasa i dijalogu Beograda i Prištine.

U zaključcima Evropskog saveta navedeno je da Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu KiM što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba.

U dokumentu se navodi da Evropski savet žali zbog nedostatka implementacije Sporazuma od strane obe strane na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU.

"Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka", navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je Evropski savet zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i najoštrije osuđuje nasilni napad na kosovsku policiju 24. septembra 2023. 

"Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu", navodi se u zaključcima.

Naglašeno je i da će Evropska unija nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovim evropskim putevima.

Mišel: Važno da se Beograd i Priština vrate za sto

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je važno da se lideri obe strane u dijalogu Beograda i Prištine vrate za sto i da se ranije dogovoreni Sporazumi implementiraju.

On je na konferernciji za novinare nakon završetka samita ponovio da su u četvrtak održana dva važna odvojena sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i da je veoma važno da dođe do normalizacije odnosa.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Istakli smo važnost toga. Na sastancima je istaknuta važnost da se lideri vrate za sto, da se sporazumi implementiraju", rekao je Mišel. 

Na pitanje novinara o detaljima jučerašnjih sastanaka, on je rekao da je liderima objašnjeno šta se očekuje od njih, a to je da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

"Pre svega da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, pod dva da se primeni sporazum o pečatima. Najvažnije je da se sporazumi implementiraju. To ćemo proveravati, biće posledica i ako se ne implementiraju i ako se implementiraju", rekao je Mišel.

Kada se radi  o današnjem samitu, Mišel je rekao da su teme bile Gaza, Ukrajina, migracije, Južni Kavkaz.

Dodatna finansijska pomoć Ukrajini

Većina lidera Evropske unije danas je podržala davanje dodatne finansijske pomoći Ukrajini, ali su Mađarska i Slovačka izrazile rezerve, uoči odluke koju bi EU trebalo da donese jednoglasno u decembru, javio je Rojters.

Lideri EU su u četvrtak, prvog dana samita, usvojili deklaraciju u kojoj su pozvali na "pauze" u ratnim dejstvima Izraela i Hamasa i zatražili otvaranje humanitarnih koridora, kako bi hitno potrebna pomoć bila dopremljena u Pojas Gaze.

Oni su pozvali na "kontinuiran, brz, bezbedan i neometan humanitarni pristup"  kako bi pomoć došla do onih kojima je potrebna "kroz sve neophodne mere uključujući humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe".

Na samitu je španski premijer Pedro Sančez pozvao na međunarodni mirovni samit za šest meseci kako bi se pronašlo konačno rešenje za dugogodišnji sukob između Palestine i Izraela, što su podržale druge zemlje članice EU u zaključcima samita, međutim pokušaji Madrida da uključi referencu o humanitarnom "primirju" u deklaraciju su bili neuspešni. 

Komentari (0)

Srbija