Politika

Kurti informisao ambasadore Kvinte u Prištini o dijalogu u Briselu: "Spremni smo da potpišemo Osnovni sporazum"

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

13:23

Kurti informisao ambasadore Kvinte u Prištini o dijalogu u Briselu: "Spremni smo da potpišemo Osnovni sporazum"
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je tokom današnjeg razgovora sa ambasadorima Kvinte u Prištini izrazio zahvalnost EU i SAD povodom njihovih napora da se dijalog Beograda i Prištine vrati, kako je naveo, "na pravi put" nakon dešavanja u Banjskoj na severu Kosova i Metohije 24. septembra.

Kurti je na platformi X napisao da je ambasadorima pružio najnovije informacije o dijalogu Beograda i Prištine što je, kako je naveo, uobičajena praksa. Kurti je rekao da je Priština spremna da potpiše Osnovni sporazum, Aneks za implementaciju i plan koji je 21. oktobra ponudila evropska petorka.

Sastanak Kurtija sa ambasadorima Kvinte održan je pre njegovog sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je danas iz Skoplja stigla u Prištinu, u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu. Planirano je da se Fon der Lajen tokom boravka u Prištini sastane i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Ona će u utorak boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem. Tokom posete Beogradu, gde bi trebalo da doputuje u utorak popodne, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

U sredu će u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Saveta ministara Borjanom Krišto.

Komentari (0)

Srbija