Politika

Građani preko eUprave mogu da se upišu i promene podatke u biračkom spisku

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

21:45

Građani preko eUprave mogu da se upišu i promene podatke u biračkom spisku
superbet.rs - Copyright Unsplash/Kaitlyn Baker

veličina teksta

Aa Aa

Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku putem portala eUprava, saopšteno je danas iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podsetilo je da je, u saradnji  sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu u cilju dodatnog unapređenja Jedinstvenog biračkog spiska uspostavilo novu uslugu na Portalu eUprava – Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku. 

Kako se dodaje u saopštenju, usluga građanima omogućava da posredstvom Portala eUprava izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče. 

Da bi građani pokrenuli ovu uslugu, potrebno je da budu punoletni državljani Srbije koji su registrovani korisnici Portala eUprava i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. 

Nakon prijave na Portal eUprava, korisnik može izvršiti uvid u svoje podatke klikom na ekran Jedinstveni birački spisak i po potrebi podneti zahtev za izmenu podataka. Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev. 

Iz Ministarstva navode da omogućavanje građanima da elektronskim putem ostvare uvid u birački spisak, kao i da podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku, predstavlja iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju uprave po meri svih građana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija