Politika

Brnabić posle sastanka sa premijerom Kine: Odnosi dve zemlje najbolji u istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

11:58

Brnabić posle sastanka sa premijerom Kine: Odnosi dve zemlje najbolji u istoriji
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Kina je potvrdila potpunu principijelnost međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao što i Srbija podržava politiku jedne Kine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa kineskim kolegom Li Ćiangom u Šangaju.

Istakla je da je sastanak sa kineskim premijerom bio izuzetno dobar, srdačan i jako otvoren i ocenila da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji, dodajući da politički nemamo otvorena pitanja sa Kinom.

Brnabić je navela da je sa Li Ćiangom razgovarala o svim aspektima saradnje i o tome šta može još da se uradi u budućnosti u oblasti novih tehnologija, inovacija, veštačke inteligencije, biotehnologije.

Bilo je reči i o nedavnoj poseti predsednika Aleksandra Vučića Kini koja je, kako kaže, bila izuzetno dobra i otvorila mnoga vrata.

Prema njenim rečima, kineski premijer je preneo da je ta zemlja zainteresovana za mnogobrojne proizvode iz Srbije, ne samo za poljoprivredno-prehrambene, a tome će, kaže,  odlično poslužiti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Ukazala je da, kada je reč o ekonomiji, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini predstavlja otvaranje nove ere.

"Mi smo do ovog trenutka potpisali protokol o fitosanitarnoj inspekciji za tri vrste proizvoda, za med, proizvode od meda, sveže jabuke i za hranu za kućne ljubimce. U ovom trenutku smo pri kraju pregovora oko protokola u vezi sa izvozom pilećeg mesa u Kinu i suvih šljiva", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, zamolila je da to bude završeno što pre i da se 2024. godine vidi još jedan značajan iskorak, mada je naš izvoz u Kinu u poslednjih deset godina povećan 185 puta.

"Naša robna razmena je 2022. godine prešla šest milijardi dolara i to je rekord do sada", ukazala je Brnabić i dodala da je Kina 2021. i 2022. godine bila najveći strani investitor u Srbiji, kao i u prva dva kvartala 2023. godine.

Premijerka će se tokom posete Kini sastati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Premijerka je ukazala da Kina ovakvim sastancima pokazuje koliko je Srbija važna za tu zemlju.

"Ogromna cast je ukazana Srbiji. Pre dve nedelje je predsednik Aleksandar Vučić imao sastanak sa predsednikom Si Đinpingom, sada sam ja kao predsednica Vlade imala sastanak sa kineskim premijerom, a imaću i sa predsednikom Si Đinpingom. To pokazuje uvažavanje Kine prema Srbiji", rekla je Brnabić novinarima u Šangaju.

"Veoma dobra vest za građane Bora"

Premijerka je takođe ocenila da je imala jako dobre sastanke sa kineskim kompanijama, među kojima je i Shanghai Fengling Renewable, koja ima strateško partnerstvo sa Ziđinom.

"Jako dobra vest za građane Bora zato što ta kompanija ima sada već strateško partnerstvo sa korporacijom Ziđin i razgovaramo o investicijama preko dve milijarde evra u naredne tri godine", rekla je Brnabić novinarima u Šangaju.

Ona je navela da će te investicije uglavnom biti u oblasti zaštite životne sredine, zelene energije i energetske tranzicije.

"Ako implementiramo to o čemu smo razgovarali jutros, Srbija može da bude jedan od lidera u Evropi u proizvodnji zelenog hidrogena iz zelene energije", rekla je Brnabić dodajući da se raduje povratku u Srbiju da se na tome radi "punom parom".
 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija