Politika

Lajčak u Prištini imao niz sastanaka: Pred kosovskom opozicijom i nacrt statuta ZSO?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online, Tanjug

07/11/2023

-

13:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Razgovori na tehničkom nivou u Briselu, koji su najavljeni za danas, otkazani su pošto se pozivu nije odazvao prištinski pregovarač Besnik Bisljimi. To je naveo direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. U međuvremenu, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak doputovao je u Prištinu, gde se sinoć sastao sa Bisljimijem i poručio da je postignut dogovor o narednim koracima. 

Miroslav je saopštio da je danas održao odvojene sastanke sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima na Kosovu, kao i sa komandom KFOR-a i članovima prištinske opozicije.

On je naveo da je sa njima razgovarao o najnovijim dešavanjima u dijalogu i narednim koracima.

"Imao sam danas veoma produktivan dan na Kosovu uz dobre razgovore o najnovijim dešavanjima u Dijalogu uz posredovanje EU i budućem putu. Zahvaljujem svim sagovornicima na aktivnoj ulozi i podršci", napisao je Lajčak na X platformi uz fotografije sa sastanaka koje je održao.

Nakon sastanka lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da su na sastanku sa Lajčakom imali priliku da pročitaju nacrt statuta Zajednice srpskih opština, za koji su Demokratska partija Kosova (PDK) i Demokratski savez Kosova (LDK) rekle da nisu videli kompletan tekst.

Haradinaj je rekao da su sa Lajčakom razgovarali o narednim koracima koji čekaju Kosovo i šta Priština može da očekuje nakon sprovođenja francusko-nemačkog plana.

"Pročitali smo nacrt u celini. Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje ZSO pruža građanima u ovim opštinama. Svaki put se poziva na zakone i Ustav. Komentar o tome da li se slažemo sa ovim nacrtom daćemo nakon razmatranja Ustavnog suda", izjavio je on posle sastanka sa Lajčakom.

Lideri opozicionih partija požalili su se da nemaju dovoljno informacija u vezi sa procesom dijaloga, kao i sa nacrtom statuta ZSO, koji su predložili EU i SAD.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići naveo je da im je Lajčak rekao da je nacrt u skladu sa ustavom Kosova, ali da dokument još nisu videli, dok je potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao da se opozicija "drži u mraku" po pitanju nacrta statuta. Krasnići je rekao da ih je Lajčak upoznao sa koracima EU, da je rekao da je nacrt ZSO u skladu sa ustavom tzv. Kosova, ali da im nije pokazao kompletan tekst nacrta.

"Imali smo dobar informativni sastanak oko procesa dijaloga, ali nismo pričali detaljno oko integralnog teksta SZO, jer shvatam da postoji embargo dok se sagledaju komentari obeju strana i dok se ne dođe, ja verujem do finalnog predloga teksta", rekao je on.

Lajčak je u nenajavljenu posetu Prištini stigao sinoć.

"Upravo sam imao sastanak sa prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem u okviru nastavka nedavnog sastanka sa evropskim liderima u Briselu. Razgovarali smo o potrebi pune implementacije sporazuma o putu normalizacije bez odlaganja ili preduslova. Dogovorili smo se i onarednim koracima", naveo je Lajčak. 

Bisljimi je u saopštenju nakon sastanka naveo da je Kosovo posvećeno razgovoru sa Srbijom, normalizaciji odnosa i kako je posebno dodao, međusobnom priznanju. 

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za Tanjug da Lajčak planira da uskoro poseti Srbiju kako bi razgovarao o narednim koracima.

Sastanak sa Srpskom listom planiran tokom naredne posete

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom boravka na Kosovu neće se sastati sa predstavnicima Srpske liste zbog nedostatka vremena, istakli su iz Kabineta specijalnog predstavnika EU za Kosovo onlajn.

Kako ističu iz kabineta Specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, razgovor sa čelnicima Srpske liste tokom ove posete Lajčaka Kosovu nije bio moguć zbog dužine posete.

Dodaje se da Lajčak planira sastanak sa predstavnicima Srpske liste tokom naredne posete, koja će trajati duže.

"Imajući u vidu dužinu posete i nedostatak vremena, sastanak sa predstavnicima Srpske Liste ovoga puta nažalost nije bio moguć i zato od naše strane nije ni bilo zahteva za sastankom. Specijalni predstavnik EU za dijalog planira da se sastanke sa predstavnicima SL tokom naredne posete koja će trajati duže", navodi se u odgovoru Lajčakovog kabineta.

Prištinski medij Reporteri preneo je juče da će se Lajčak tokom posete Kosovu sastati sa predstavnicima Srpske liste od kojih će zatražiti povratak Srba u kosovske institucije i njihovo učestvovanje na izborima u četiri opštine na severu, koji još uvek nisu raspisani.

Komentari (0)

Srbija