Politika

Miščević: Srbija vrlo solidno na putu ka EU, nastavljamo sa reformama

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

09:52

Miščević: Srbija vrlo solidno na putu ka EU, nastavljamo sa reformama
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas, komentarišući izveštaj Evropske komisije, da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija i da mora nastaviti sa reformama.

Na pitanje gde je Srbija danas posle objavljivanja izveštaja Evropske komisije i da li je put Srbije ka EU stabilan i siguran, ministarka Miščević je rekla da izveštaj Evropske komisije kaže da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija.

"Ako izveštaj konstatuje napredak u velikom broju oblasti, gotovo u svim, ako je taj napredak u nekim oblastima jako dobro ocenjen, posebno u domenu vladavine prava i reforme pravosuđa, kao i konstatovanje postojanja i usvajanja medijskih zakona koji čine medijsku scenu potpuno drugačijom, ako ponavlja da je Srbija spremna da otvori Klaster već tri godine, kao i da prihvati sva ostala poglavlja koja se pripremaju za pregovore i krene u njihovo otvaranje, ja bih rekla da izveštaj kaže da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija, da napredak znači poziv da se uradi mnogo više", rekla je Miščević gostujući na RTS.

Ona je navela da jedna od stvari iz izveštaja jesu preporuke, odnosno vrlo konkretni koraci koje Srbija treba da uradi od svih ostalih elemenata reformi u narednih godinu dana.

Kada je reč o Klasterima i o tome da Evropska komisija već treći put preporučuje otvaranje Klastera 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast, Miščević kaže da će Srbija iskoristiti pozitivne nalaze ovogodišnjeg izveštaja da razgovara sa državama članicama EU.

"Odluku o otvaranju Klastera donosi svaka država pojedinačno, ukupno 27 članica, upravo pokazujući da i kontekst, ali i pojedinačan stepen reformi postoji, dakle konstatovan je napredak", rekla je Miščević.

Ono što je važno, prema rečima Miščević, jeste da Evropska komisija tri godine ponavlja da je država spremna da otvori Klaster i da to zapravo znači da u svim tim oblastima država nije stagnirala, već napreduje u smislu ispunjavanja i onih obaveza koje stoje za nastavak tog puta.

"Nama nije cilj samo jedan klaster, mi smo pripremljeni i za otvaranje ostalih, ali dobro razumemo i geostrateške prilike i naravno uticaj dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine na čitav kontekst pregovora", istakla je Miščević.

Kako je rekla, ovaj izveštaj EU je nešto potpuno novo.

"Po prvi put je izveštaj rađen tako što je u obzir uzeto 10 kandidata ili potencijalnih kandidata, uključujući i tri nove države koje ulaze u proces proširenja iz jedne potpuno drugačije politike", rekla je Miščević. 

Kako je istakla, geostrateški kontekst se jako puno promenio od prošle godine.

"Posebno je naglašeno da je potrebno iskoristiti priliku zbog plana rasta. To je ideja koja podrazumeva da se mi koji smo kandidati iz regiona i uradili smo značajan posao na usklađivanju dodatnih propisa, uključimo u politike zajedničkog tržišta i mnogo više koristimo tržište EU", istakla je ona.

Moramo nastaviti reforme, naglasila je ministarka. Ona je rekla da se dijalog sa Prištinom nastavlja, a da srpska strana nikada nije odustala od dijaloga o normalizaciji. Evropske integracije Srbije neće stati, naglasila je ona.

"Ozbiljno radimo na strategiji o borbi protiv korupcije. Verujem da ćemo vrlo brzo od Evropske komisije dobiti zeleno svetlo kako bismo krenuli u usvajanje ove strategije", rekla je ministarka.

Komentari (0)

Srbija