Politika

Žiofre predao Nacionalnom konventu o EU Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

16:41

Žiofre predao Nacionalnom konventu o EU Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre danas je svečano predao Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2023. godinu Nacionalnom konventu o EU.

"Danas smo došli da godišnji Izveštaj Evropske komisije koji je juče usvojen predstavimo Nacionalnom konventu. Predao sam ga predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, jutros sam ovaj izveštaj predstavio predstavnicima zemalja članica u Beogradu, a sada nastavljam da o tome razgovaram sa predstavnicima civilnog društva, dok ću sutra o izveštaju razgovarati sa poslovnom zajednicom", rekao je Žiofre.

Šef Delegacije EU u Srbiji naveo je da mu je drago što će o Izveštaju razgovarati sa predstavnicima Nacionalnog konventa zbog dva razloga.

Prvo jer, prema njegovim rečima, Nacionalni konvent predstavlja grupu eksperata iz organizacija civlnog društva koji su zainteresovani za proces proširenja i poseduju velika znanja iz oblasti pregovaračkog okvira.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Drugi razlog je to što civilni sektor ima vrlo važnu ulogu u procesu proširenja i mislim da je važno da o tome razgovaramo sa širom javnošću, sa civilnim društvom, predstavnicima vlasti i političkih partija, poslovnom zajednicom i u krajnjoj liniji sa građanima uopšte", rekao je Žiofre.

Istakao je da je prvi cilj godišnjeg Izveštaja pravljenje analize zasnovane na činjenicama i zato je, prema njegovim rečima, važno da imaju povratne informacije od svih aktera koji su uključeni u ovaj proces, što će dati dobru sliku stanja Srbije na njenom evropskom putu.

"Drugi cilj jeste da ovaj dokument treba da posluži kao podsticaj da se uradi više, da istaknemo sve ono što je urađeno i da naglasimo šta je to što je još potrebno uraditi, ne samo Vlada, već i svi drugi akteri uključeni u proces, a samim tim i mi kao EU", rekao je Žiofre.

Kazao je da ovaj Izveštaj predstavlja deo onoga što se u EU naziva "paket proširenja".

"To je paket dokumenata koji sadrži i plan rasta koji je juče usvojila Evropska komisija i mi ovaj paket vidimo kao jedan istorijski paket. Mi smo ovim otvorili pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom i konstatovali da BiH kao zemlja kandidat od pre nekoliko meseci može da otvori proces pregovaranja pod uslovom da ispuni određene zahteve", rekao je Žiofre.

Naveo je da se geopolitička situacija drastično promenila kada je došlo do ruske agresije na Ukrajinu što je, prema njegovim rečima, dovelo do nove urgentnosti za sve uključene strane kao i za EU.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ta urgentnost se oslikava u neophodnosti da se proces reformi ubrza i da se ulože dodatni napori za proces proširenja. Ja se nadam i očekujem da će Izveštaj i kompletan paket za proširenje Evropske komisije poslužiti kao dodatni podsticaj svim uključenim akterima", istakao je Žiofre.

Selaković: Izveštaj polazna osnova za buduću vladu

Izveštaj o napretku primila je koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković, a događaju su prisustvovali i koordinatori svih radnih grupa Nacionalnog konvetna.  

Selaković je navela da je ovogodišnji Izveštaj o napretku pokazao zbog čega je potrebno da civilno društvo radi važnu stvar.

"Ono što su preporuke civilnog društva i ono što smo mi imali priliku da predstavimo prošle nedelje u okviru godišnje Knjige preporuka Nacionalnog konventa, ne samo da je u potpunosti na liniji sa nalazima ovogodišnjeg izveštaja kao što je to bio slučaj i ranije, već je čak u nekim segmentima i naše izveštavanje daleko kritičnije i detaljnije", rekla je Selaković.

Kada je reč o ovogodišnjem Izveštaju, Selaković kaže da je opšti utisak da on ne menja suštinski ocenu ukupne pripremljenosti Srbije za članstvo u EU.

"Verujemo da će ovaj izveštaj moći da bude dobra polazna osnova za buduću vladu, budući da se nalazimo u izbornoj kampanji, da otpočne jedan otvoren i iskren dijalog o nalazima ovog Izveštaja, imajući u vidu da ono što smo do sada čuli od predstavnika države je uglavnom usmereno na neke pozitivne elemente, bez osvrta na sve ono što i dalje mora da se unapređuje", rekla je Selaković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Navela je da fokus javnosti i različitih aktera samo na dva aspekta evropskih integracija, odnosno na odnose sa KiM i Rusijom, ne mogu da budu od suštinske važnosti za dalji proces pregovora, jer se, prema njenim rečima, gubi iz vida ono što mi smatramo da je najvažnije, a to zaista jesu reforme, pre svega u ovim fundamentalnim oblastima.

"Nadamo se da će ovogodišnji Izveštaj biti neka vrsta prekretnice, imajući u vidu da je EU zaista u poslednjih godinu dana više nego ikad demonstrirala svoj fokus na proces proširenja, da mu je vratila kredibilitet i da je sada na zemljama kandidatima da urade svoje. Ovo jeste istorijska šansa i mi se nadamo da će i Srbija, a i sve druge zemlje na Zapadnom Balkanu, to prepoznati i iskoristiti u korist svih građana", rekla je Selaković.

Ona je šefu Delegacije u EU Emanuelu Žiofreu uručila Knjigu preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji 2023.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog konventa, preporuke te organizacije i  Evropske komisije u najvećem broju oblasti se ponavljaju iz godine iz godinu, što, kako se ističe, reflektuje spremnost države da iskreno pristupi ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog procesa.

Nacionalni konvent ocenjuje da ovogodišnji izveštaj "ne konstatuje ukupan značajniji napredak Srbije u odnosu na prethodne godine". 

"Iako je, za razliku od prethodnog izveštaja, ove godine u najvećem broju poglavlja konstatovan napredak u poslednjih godinu dana, koji je se posebno ističe od strane najviših predstavnika vlasti, ukupan nivo pripremljenosti Srbije povećan je samo za Poglavlje 17: Ekonomska i monetarna politika", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje na to da sva poglavlja koja su dobila pozitivnije ocene za određene segmente u odnosu na prošlogodišnji izveštaj i dalje sadrže značajan broj neispunjenih obaveza, koje se ponavljaju duži niz godina, posebno u oblastima fundamentalnih principa, kao i Poglavlja 23 i 24. 

Dodaje se da u  oblasti slobode medija, Izveštaj pohvaljuje nove zakonodavne mere koje su predviđene za jačanje uloge REM-a, ali takođe napominje da zakonodavni proces nije završen potpuno u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije i evropskim standardima i da je ponovo otvorio debatu o državnom vlasništvu medija što je u suprotnosti sa Medijskom strategijom. 

"Nacionalni konvent o Evropskoj uniji smatra da bi ovogodišnji izveštaj o napretku trebalo da bude poziv budućoj Vladi da mnogo ozbiljnije i objektivnije sagleda nalaze i preporuke iz Izveštaja Evropske komisije nego što su to činile prethodne Vlade. Za takvu vrstu dijaloga, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i dalje ostaje iskren i posvećen partner", stoji u saopštenju.

Izveštaj o napretku za 2023. godinu predstavlja ključni dokument koji priprema Evropska komisija za Srbiju i  sagledava postignuti napredak u procesu pristupanja EU i pruža sveobuhvatan pregled reformi, politika i aktivnosti koje je zemlja preduzela kako bi ispunila kriterijume za članstvo u EU.  

On takođe analizira ključne oblasti kao što su vladavina prava, ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa, socijalna politika, i mnoge druge.

Komentari (0)

Srbija