Politika

Ministarstvo se oglasilo o slučaju sa biračkim spiskom iz Užica: Ranije podaci nisu bili umreženi, greška ispravljena

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

14:45

Ministarstvo se oglasilo o slučaju sa biračkim spiskom iz Užica: Ranije podaci nisu bili umreženi, greška ispravljena
Ministarstvo se oglasilo o slučaju sa biračkim spiskom iz Užica: Ranije podaci nisu bili umreženi, greška ispravljena - Copyright Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

veličina teksta

Aa Aa

Povodom slučaja Užičanke M.D.S., koja je dobila rešenje da je njen sin, koji je preminuo 2005, ove godine upisan u birački spisak po osnovu punoletstva, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da taj problem nije nastao u vođenju Jedinstvenog biračkog spiska, već je posledica ranijeg načina rada, kada podaci nisu bili umreženi.

"Sve ovo posledica je tadašnjeg načina rada, koji nije omogućavao elektronsko povezivanje i razmenu podataka između službenih evidencija. Naglašavamo da ovakve situacije danas nisu moguće, zato što su podaci umreženi, odnosno evidencije digitalizovane - 2012. godine objedinjeni su svi podaci i uspostavljen je Jedinstveni birački spisak, kojim je obezbeđena puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka", ističe se u saopštenju.

Kako se objašnjava, Ministarstvo je zatražilo izjašnjenja Gradske uprave Grada Užica i Gradske uprave Grada Beograda po ovom pitanju, nakon čega je utvrđeno da je Grad Užice postupio po predviđenoj proceduri i izvršio upis u birački spisak.

Prilikom upisa u birački spisak službenik Grada Užica izvršio je proveru u službenim evidencijama, ali nije mogao da utvrdi da je lice umrlo, s obzirom na to da je smrt nastupila 2005. godine u Beogradu u zdravstvenoj ustanovi, te je upis u matičnu knjigu umrlih izvršen na osnovu potvrde o smrti, koju je tada u papirnom obliku dostavila zdravstvena ustanova sa nepotpunim i netačnim podacima.

"U cilju dodatnog unapređenja jedne od najažurnijih evidencija u Republici Srbiji, 2019. godine matične knjige povezali smo sa biračkim spiskom, tako da kada lice premine odmah se briše iz biračkog spiska", piše u saopštenju.

Zahvaljujući digitalizaciji omogućeno je elektronsko dostavljanje potvrde o smrti, kao i elektronsko ažuriranje biračkog spiska na osnovu podataka iz matične knjige umrlih.

"Obaveštavamo javnost i o tome da je u gore navedenom slučaju država odmah reagovala, nadležne uprave su ispravile i dopunile tada upisane podatke u matičnoj knjizi umrlih i lice je na osnovu toga obrisano iz biračkog spiska", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija