Politika

Farel: Potencijali za saradnju SAD i Srbije su bezgranični

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

19:45

Farel: Potencijali za saradnju SAD i Srbije su bezgranični
Dajan Farel - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju Dajan Farel ocenila je vecceras u Beogradu da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da  su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom energetike Dubravkom Đedović Handanović bili odlični.

Farel je u izjavi za Tanjug poručila da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju i dodala da je razgovore iskoristila i da čuje od predsednice vlade pojedinosti o planovima Srbije u vezi sa EXPO 2027.

Ona je navela da je u razgovorima bilo reči o brojnim oblastima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo u oblasti trgovine i dodala da je važna saradnja i u oblasti nauke.

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti tehnologija, čiste, obnovljive energije, o izuzetnim američkim kompanijama koje već posluju u Srbiji na različitim projektima i sarađuju sa Vladpm Srbije u oblasti infrastrukture i digitalne tehnologije", rekla je Farel.

Podsetila je da je njena poseta usledila nakon veoma uspešne i pozitivne posete Američke

"Bila je veoma, veoma pozitivna poseta i upravo iz takvih interakcija mogućnosti za saradanju rastu. Bio je to pozitivan znak i ja sam došla u ovu posetu sa još više ideja o tome kako da ojačamo saradnju", dodala je Farel i podsetila da su u SAD zadovoljni što u septembru ugostili 18 pojedinaca iz Srbije kako bi podstakli napore u oblasti energetike.

Dodala je da zna da postoji zainteresovanost za takve razmene i posete i naglsila da je u tom cilju pozvala predsednicu Vlade Srbije i ministarku energetike da posete SAD, što će doprineti porastu aktivnosti u oblasti jačanja saradnje na brojnim poljima.

Farel je navela da je ponosna na kolege iz Američke privredne komore sa kojima se takođe danas sastala, posebno onim iz oblasti IKT, koji su nedavno prvi put bili u Vašingtonu i "pokucali" na kongresna vrata.

Prema njenim rečima, ta poseta je još jedan primer dvosmerne saradnje i napora koje obe zemlje čine u cilju dubljeg jačanja trgovinski odnosa.

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju rekla je da su i inovacije i razvoj tehnologija bile važna tema razgovora, kao i veštačka inteligencija i pravac u kojem ide njen razvoj.

Farel je dodala da se razgovaralo i o industriji zabave, o vezi tehnologije i kreativnosti, krativnoj

"Moram da pohvalim vaše programere u oblasti gejminga jer su oni izuzetno dobro poznati ljudima u našoj zemlji. Ovo je još jedna oblast u kojoj govorimo o kreativnim mogućnostima i korišćenju tehnologije. Toliko mnogo razloga da se osećate veoma pozitivno i veoma povoljno u vezi sa odnosima SAD i Srbije", rekla je Farel. 

Komentari (0)

Srbija