Politika

OEBS obavestio vladu u Prištini da ta misija prikuplja glasove kosovskih Srba na predstojećim izborima 17. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2023

-

19:12

OEBS obavestio vladu u Prištini da ta misija prikuplja glasove kosovskih Srba na predstojećim izborima 17. decembra
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je danas da je obavestila prištinsku vladu o zahtevu Beograda, da ta misija prikuplja glasove kosovskih Srba na predstojećim izborima 17. decembra, ali da Priština još nije odgovorila.

Misija OEBS-a je u odgovoru za "Gazetu ekspres" navela da je 3. novembra dobila zahtev Vlade Srbije za prikupljanje glasova birača koji žive na Kosovu.

Kako je navedeno, OEBS je obavestio Vladu Kosova i "ostale stranke" da su spremni da sprovedu prikupljanje ovih glasova "pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima". Kako je OEBS naveo ovi uslovi su saglasnost obe strane i pružanje bezbednosne podrške, uključujući i tzv. Kosovsku policiju.

"Podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja za OEBS da preduzme takvu operaciju, kao što je prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i zemalja Kvinte. Obavestili smo Vladu Kosova i druge zainteresovane strane o zahtevu i u principu smo spremni da izvršimo operaciju prikupljanja glasova pod istim uslovima kao i u prethodnim ovakvim slučajevima. Ti uslovi uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za operaciju, uključujući i kosovsku policiju", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gazeta navodi da je pokušala da stupi u kontakt sa Kurtijevim kabinetom, ali da za sada nisu dobili odgovor. Prošle godine, Priština je odbila da sprovede referendum o promeni Ustava na KiM, a kosovskim Srbima je bilo dozvoljeno da glasaju samo putem pošte i u Kancelariji za vezu Beograda.

Komentari (0)

Srbija