Politika

Mišel: Proširenje EU će osigurati mir državama Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

07:16

Mišel: Proširenje EU će osigurati mir državama Balkana
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je danas da će proširenje EU učiniti blok bezbednijim i naprednijim, ali će, takođe, osigurati stabilnost i mir državama Balkana.

Mišel je po dolasku u Zagreb na sastanak sa premijerima Hrvatske, Malte, Poljske i Italije, istakao da je potrebno da članice EU ostvare jedinstvo po strateškim pitanjima.

"Proširenje je ulaganje u mir i napredak u budućnosti. Moramo razgovarati o tome kako da se pripremimo za trenutak u kojem će u Evropskoj uniji biti više od 30 članica, dodao je Mišel, prenosi HRT.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je istakao da Hrvatska podržava proces proširenja Evropske unije.

"Hrvatska je jedna od onih država članica koja podstiče proces proširenja, posebno za susedne zemlje jugoistočne Evrope, ali jednako tako se zalažemo i za proces proširenja i na Ukrajinu i na Moldaviju, pa i perspektivu Gruzije koja je dobila pozitivan signal u zadnjem izveštaju Evropske komisije", rekao je Plenković.

Plenković i Mišel su na konferenciji za novinare komentarisali izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da Rusija planira da izazove novi rat između dve zemlje na Balkanu kao i da će to biti nova ruska distrakcija u svijetu. 

"Uveren sam da je evropski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovde", rekao je Mišel na novinarsko pitanje o izjavi Zelenskog.

Plenković je naveo da je poruka Zelenskog jasna u kontekstu šire destabilizacije celog evropskog kontinenta. 

"Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti. Politika Hrvatske je kako učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažuje na prostoru jugoistoka Europe, stoga i zagovaramo proširenje EU na naše susede", rekao je hrvatski premijer. 

Saglasivši se sa geopolitičkom značajem proširenja, italijanska premijerka Đorđa Meloni ukazala je na potrebu fokusiranja EU na glavne strateške teme.

"Evropa mora da postane politički i nebirokratski gigant i da igra vodeću ulogu na globalnom nivou zahvaljujući svom identitetu i vrednostima, prenela je agencija Nova.

Prema njenim rečima, među pitanjima na kojima treba zajednički raditi u narednim godinama, pored izgradnje prave otvorene strateške autonomije, ona je ukazala na zajedničko upravljanje migracionim pojavama kroz izgradnju ravnopravnih partnerstava sa trećim zemljama.

Mišel je odabrao Zagreb kao jedan od četiri glavna grada, uz Pariz, Berlin i Kopenhagen, u kojem se održava mini samit o strateškom programu Europske unije. Premijer Plenković domaćin je na radnoj večeri na kojoj su uz Šarla Mišela i premijeri Poljske Mateuš Moravjecki, Malte Robert Abela, kao i italijanska premijerka Đorđa Meloni. 

Komentari (0)

Srbija