Politika

Antonijević: Trenutno više od 3.000 potpisa za povratak spomenika srpskim vojnicima

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

11:02

Antonijević: Trenutno više od 3.000 potpisa za povratak spomenika srpskim vojnicima
Spomen ploča na prištinskom groblju srpskim vojnicima - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Peticija za vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima u ratovima 1912-1918. na groblju u Prištini trenutno ima više od 3.000 potpisa, saopštio je advokat i stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević.

On je za Tanjug rekao da peticija, koju je pokrenuo koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, sa jedne strane pokazuje broj onih koji su direktno podržali vraćanje spomenika, ali je ukazao da tu treba dodati i sve one koji su preko društvenih mreža uputili podršku da se to i uradi.

''Ogroman broj ljudi koji je ovu peticiju video i podelio govori o tome da postoji spremnost građana da pokrenu ovo pitanje, da je spremnost postojala u trenutku kada je ova ploča sa prištinskog pravoslavnog groblja uklonjena'', rekao je Antonijević.

Na pitanje koliko potpisnika potrebno da bi se krenulo u pravcu vraćanja spomenika na groblje, on je rekao da je pažnja medija već podignuta.

''S obzirom da imamo prvo pojašnjenje francuske ambasade u Prištini, koje nije bilo zadovoljavajuće, već smo svi nastavili da govorimo o tome da bi bilo neophodno sve vratiti u pređašnje stanje. Očigledno je pažnja medija s jedne strane podignuta. Mislim da je i francuska ambasada shvatila osetljivost ovog pitanja, na šta smo ukazivali i mi kroz peticiju'', rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, očigledno postoji razumevanje za to da je postupkom uklanjanja spomen ploče ambasada Francuske izašla iz ''okvira u kojima bi trebalo da bude".

Euronews

Milan Antonijević

''Očigledno postoji razumevanje za to da je ovakvim postupanjem ambasada izašla iz onih okvira u kojim bi trebalo da bude, da je ovo izuzetno osetljivo pitanje naročito na Kosovu, gde imate ogroman broj i spomenika i crkava i grobalja koja su bila oštećena tokom sukoba, koje se oštećuju i danas. To podiže tenzije u svakom trenutku i zbog toga očigledno postoji spremnost da se izađe u susret i peticiji i svim apelima javnih ličnosti i civilnog društva i da se sve vrati u pređašnje stanje. Da na taj način stavimo tačku na ovaj prilično čudan pokušaj, ne mogu kažem pisanja drugačije istorije, ali i nekog odnosa koji ipak pokazuje nepoštovanje prema srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata'', naveo je Antonijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija