Politika

Dačić: Pomeranje spomen ploče u Prištini neprihvatljiv i skandalozan potez

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

11:52

Dačić: Pomeranje spomen ploče u Prištini neprihvatljiv i skandalozan potez
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, skandalozan potez, naročito zato što dolazi od zemalja koje bi trebalo da izuzetno poštuju doprinos Srbije u Prvom svetskom ratu.

"Imajući u vidu da je takva odluka doneta na predlog francuske i nemačke ambasade, a da niko nije obavestio Srbe koji tamo žive ili srpske institucije, to je jedan skandalozan čin, bez obzira na to što postoje neka opravdanja koja oni koriste. Ovde nema politizacije tog čina, već je sam taj čin jedna sramotna politizacija koja je učinjena pod pritiskom albanskih političkih faktora u Prištini", rekao je Dačić za Tanjug.

Šef diplomatije istakao je da u Prištini žele da se sklone, premeste i unište sve što je srpsko, te im samim tim smetaju i spomenici i spomen ploče koje podsećaju na veliki broj žrtava koje su Srbi podneli u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

"Pošto mi Kosovo smatramo delom Srbije, to nije predmet aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova u smislu nekog reagovanja, ali naši državni organi koji se bave pitanjima Kosova i Metohije svakako će preduzeti sve mere da se jasno ukaže predstavnicima ovih zemalja na neprihvatljivost jednog takvog poteza", rekao je Dačić.

Na pitanje da li ovakav potez može da naruši odnose sa Francuskom i Nemačkom, Dačić kaže da ne treba govoriti o tim kategorijama, ali da se takav gest mora osuditi.

"Čak i da smo najveći mogući prijatelji, ako je neki potez loš, mi moramo da ga osudimo. U tom pogledu svakako najoštrije osuđujemo jedan takav gest", rekao je on.

Dačić je naveo da je trebalo da se traži mišljenje Srba sa KiM, a ne da se, kako je rekao, ispunjavaju zahtevi da se skloni iz vidnog kruga albanskih medija i političara u Prištini bilo šta što podseća na Srbiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija