Društvo

"Moja sva zemlja je tu, i vi mi sve to oduzimate": Vlasnici imovine u Gračanici nezadovoljni zbog eksproprijacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

18:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska vlada je donela odluku o eksproprijaciji prvo dvedeset i jednog, a onda još nešto više od 55 hektara obradivog zemljišta u opštini Gračanica, u blizini arheološkog nalazišta Ulpijana. Na javnoj raspravi su građani izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, netransparentne i nejasne odluke.

Posle pronalaska natpisa cara Justinijana iz šestog veka na jednoj njivi u blizini Ulpijane, kosovska vlada je odlučila da se arheološka iskopavanja nastave na još 44 privatne parcele.  

"Sledeći važan korak je da se eksproprijacijom obezbedi pristup za istraživanje i eksploataciju imanja na kojima se nalazi ovaj lokalitet", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Euronews

 

Građani i lokalna samouprava su za eksproprijaciju saznali tek posle donošenja konačne odluke. 

"Niste dali odgovor zašto je u ovom trenutku oduzeto 44 parcele, u ovom trenutku bez geolokacije bez bilo čega, bez sondiranja terena", rekao je Miloš Dimitrijević, predsednik SO Gračanica.

Na parcelama predviđenim za eksproprijaciju nije urađeno geofizičko istraživanje, dok ministarstvo kulture nije predstavilo projekat, ni vlasnicima, ni javnosti, a kako predviđa Zakon o kulturnom nasleđu. 

"Radi se na par parcela ispitivanje, traženo je i nađeno to što je nađeno. E sada, apetiti Vlade su malo veći. Oni hoće da naprave nešto megalomansko", meštanin Gračanice Žika Kostić.

"Ako su 70 godina, kako sam sada čuo, radili na 11 hektara zemlje arheološke nalaze i istraživanja ,kako je to sada odjednom neko doneo odluku da to bude još 21, pa zatim još 50", upitao je Igor Aritonović, direktor administracije Opštine Gračanica.

Vlasnici ne veruju u dobre namere prištinskih vlasti

Posle nekoliko nezakonitih eksproprijacija na severu, što su potvrdili i međunarodni eksperti, vlasnici visoko kvalitetnog obradivog zemljišta u Gračanici ne veruju u dobre namere prištinske vlade.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Jeste li vi stvarno došli za eksproprijaciju ili je ovo politički čin? Da li je ovo otimanje naše srpske zemlje ili je stvarno potrebno Ulpiani?", upitao je meštanin Gračanice Mirko Aritonović.

"Moja celokupna imovina, celokupna zemlja nalazi se na tom potezu i vi mi oduzmete sve to, pa šta ću onda ja u Gračanici? Da li me iseljavate ili me podstrekavate da idem i odem iz Gračanice?", upitao je meštanin Gračanice Srećko Todorović. 

Da je reč o isključivo nacionalnom i kulturnom interesu, tvrde iz odeljenja za eksproprijaciju.

"Nije u interesu naše države da neko protera iz svog mesta niti da se to vrši na nacionalnoj bazi uopšte", rekao je Samir Brući iz Odeljenja za eksproprijaciju kosovske vlade. 

Već više od sedam decenija je na lokalitetu oko arheološkog nalazišta Ulpijana zabranjena gradnja, a sporadična iskopavanja su vršena na okolnim njivama i bez odluke o eksproprijaciji.

Komentari (0)

Srbija