Politika

Bilčik: Postoje ozbiljne sumnje u vezi sa eksproprijacijom koju Priština sprovodi na severu Kosova

Komentari

Autor: FoNet

23/10/2023

-

11:38

Bilčik: Postoje ozbiljne sumnje u vezi sa eksproprijacijom koju Priština sprovodi na severu Kosova
Vladimir Bilčik - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbija/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da eksproprijacija zemljišta na severu Kosova ostaje otvoreno pitanje, koje opterećuje dijalog.

Postoje ozbiljne, fundamentalne sumnje kada je reč o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, zbog čega su sve relevantne međunarodne institucije posvetile ovom pitanju, rekao je Bilčik za Kosovo onlajn. Vlada Kosova nedavno je odbacila sve primedbe EU, ambasade SAD na Kosovu i OEBS u vezi sa eksproprijacijom imanja Srbima u Leposaviću i Zubinom Potoku koje se već mesecima sprovodi, jer je, kako tvrde u Prištini, "sve urađeno u skladu sa zakonom".

"Svima na Zapadnom Balkanu govorimo da se oslanjaju na vladavinu prava ukoliko žele da napreduju u evropskim integracijama. Sve promene u vlasništvu zemljišta i eksproprijaciji moraju biti u skladu sa vladavinom zakona", naveo je on.

"To jeste deo problema i pokazuje koliko je teško ići u dijalogu. Poteškoće nastaju i iz stava Prištine prema brojnim pitanjima, spomenuo sam Zajednicu srpskih opština, a ovo je još samo jedno pitanje koje je otvoreno", kazao je Bilčik. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija