Politika

Bilčik: Važno nastaviti dijalog, lopta umnogome u rukama Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2023

-

20:00

Bilčik: Važno nastaviti dijalog, lopta umnogome u rukama Prištine
Vladimir Bilčik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ali da je još važnije da on donese rezultate i istakao da je lopta u ovom trenutku ''umnogome u rukama Prištine''.

"Priština treba da deblokira proces koji će voditi uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao i da sarađuje na pronalaženju praktičnog rešenja, kako bi novi izbori mogli da budu održani na severu Kosova", rekao je Bilčik za Demostat.

Na pitanje šta misli o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, on je naveo da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže Evropskoj uniji, moći da to učine.

"Stoga, umesto diskusija o nekim određenim datumima u ovom trenutku, ja bih se usredsredio na sprovođenje reformi, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na usklađivanje sa Evropskom unijom u svim segmentima, uključujući spoljne odnose", naglasio je Bilčik.

To bi, prema njegovom mišljenju, bili najbolji signali da je Srbija spremna da se što je pre moguće pridruži Evropskoj uniji.

Kada je reč o zahtevu opozicionih partija u Srbiji da novi izbori budu organizovani već u decembru, Bilčik je rekao da je odluka o raspisivanju prevremenih izbora u rukama relevatnih vlasti.

"Politički je važno da bilo kakve odluke koje se odnose na predstavničku demokratiju u Srbiji vode u situaciju koja omogućava javnu atmosferu sa manje podela i polarizacija, kao i atmosferu koja pogoduje reformama, što je od ključne važnosti za napredak na putu Srbije ka Evropskoj uniji", istakao je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija