Evropa

Bilčik: Srbija i Kosovo imaju odgovornost da se vrate dijalogu, od dolaska Kurtija na vlast odugovlači se sa pregovorima

Komentari

Autor: Gardijan

03/10/2023

-

19:50

Bilčik: Srbija i Kosovo imaju odgovornost da se vrate dijalogu, od dolaska Kurtija na vlast odugovlači se sa pregovorima
Vladimir Bilčik - Copyright Printskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da i Srbija i Kosovo imaju odgovornost da se vrate dijalogu, prenosi Gardijan.

"Mislim da obe strane imaju ogromnu odgovornost da se postaraju da se vratimo dijalogu što je pre moguće“, rekao je slovački poslanik u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik uoči rasprave u Evropskom parlamentu o situaciji na Kosovu.

Bilčik je naveo da "treba pažljivo da sagledamo situaciju i u Beogradu i u Prištini".

"Nažalost, dolaskom Aljbina Kurtija na vlast (na Kosovu) sa pregovorima se zaista odugovlači i oni ne idu u pravcu pronalaženja rešenja – i to govorim kao neko ko je veoma otvoren za kritiku srpske strane", rekao je bilčik za Gardijan.

Nedavnu pucnjava na severu Kosova Bilčik ocenuje kao "apsolutno neprihvatljivu".

"Ovo je zaista izuzetno opasna situacija koja ukazuje da bi stvari zaista mogle da izmaknu kontroli. I važno je da dođe do deeskalacije, da postoji puna istraga. U pitanju je velika šargarepa – a šargarepa je članstvo u EU", rekao je on uoči rasprave u Evropskom parlamentu o Kosovu i Srbiji.

On je naveo da ako dijalog ne krene dalje, "videćemo više sukoba, više nacionalizma, više povlačenja iz sveta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa