Politika

Petković: Novim zakonom vlasti u Prištini žele da legalizuju otimanje srpske zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2023

-

14:05

Petković: Novim zakonom vlasti u Prištini žele da legalizuju otimanje srpske zemlje
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da su, u cilju nove destabilizacije prilika na terenu, vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem pokrenule proceduru za donošenje "novog tzv. zakona o eksproprijaciji kojim doslovno žele da legalizuju otimačinu srpske zemlje na severu Kosova i Metohije i na njoj grade svoje tzv.vojne i policijske baze".

"Novim zakonom koji je pripremila Priština bukvalno bilo koji srpski objekat ili zemlju u koju Kurti uperi prst, vlasti u Prištini mogu proglasiti "javnim interesom" i na tom mestu graditi  nelegalne policijske i vojne baze za svoje specijalne jedinice", istakao je Petković. 

Kako je rekao, na to posebno ukazuje član 7, stav 2.3.14 koji doslovno kaže "legitmini javni interes se odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih".

"Nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja srpske zemlje koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima zarad ostvarivanja okupatorskih interesa", naveo je direktor Kancelarije za KiM u saopštenju.

Petković navodi da je jasna namera Prištine da se ovim pravnim nasiljem brutalno obračunava sa srpskim narodom koji je mirno, ali odlučno rekao ne okupaciji i otimačini. 

"Priština je angažovala takozvano Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Ono što je posebno indikativno da je za taj dokument organizovana navodno javna rasprava koja se sprovodi slanjem mejlova, daleko od očiju javnosti, a danas ističe rok za dostavljanje komentara na predloženi dokument", ukazao je Petković. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, prema njegovim rečima, i u ovom konkretnom slučaju zajedno sa našim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastaviti pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini i obratiće se svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija