Politika

"To nije eksproprijacija, to je otimačina": Nakon Leposavića, burno u Zubinom Potoku, Srbi poručuju da ne daju zemlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

21/02/2023

-

18:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova ne smiruju se tenzije nakon odluka kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. Nakon burnih poruka Srba iz Leposavića koji čak ni ne znaju šta bi kosovska vlada gradila na njihovoj zemlji, koju je, kako kažu, uzurpirala, slične su stigle i danas iz Zubinog Potoka. Tamo su, kako kažu meštani i predstavnici lokalne samouprave, na uzurpiranoj zemlji već nikle dve baze specijalne kosovske policije, koje čuvaju specijalci sa "prstom na obaraču".

Srbi sa Kosova, predstavnici lokalne samouprave, kao i advokati meštana ukazuju da je čitav proces eksproprijacije održan protivzakonito i nezakonitim redosledom, budući da su prvo izgrađene baze, potom je kosovska vlada odluku o eksproprijaciji donela tek u januaru ove godine, a javna rasprava održana je danas. Istom odlukom, za eksproprijaciju je predviđeno zemljište u selima Banje i Velji Breg, ali se ne zna sta će se na njemu graditi. Meštani tvrde da je primetno da i na tim parcelama počinje izgradnja polcijskih baza.

Rasprava je, kako navodi reporterka Euronews Srbija, trajala više od dva sata i bila veoma burna, sa potpuno suprotstavljenim stavovima predstavnika kosovskog Ministarstva infrastrukture koje bi trebalo da sprovodi eksproprijaciju i građana, odnosno vlasnika i naslednika zemljišta koje je, kako kažu, uzurpirano. 

Građani su kao i u Leposaviću, gde se susreću sa sličnim problemom, rekli  da su čvrsto rešeni da svoju zemlju neće da daju i da ne žele da razgovaraju ni o kakvoj ceni po kojoj bi zemlju prodali. Oni su, takođe, tražili odgovor na pitanje koji je to njihov javni interes i šta je to od čega bi oni imali koristi jer, kako su rekli, sve što su videli su baze specijalne kosovske policije. 

Advokati meštana ukazali su da je redosled poteza potpuno protivan Zakonu o eksproprijaciji, kao i svim zakonima koji štite privatnu imovinu.

Što se tiče predstavnika kosovskog ministarstva oni su ponavljali svoju raniju priču da su tu zemlju proglasili zemljištem od javnog značaja kako bi izgradili objekte koji su od javnog interesa za sve građane. Na pitanje, koji je javni interes u pitanju, međutim nije bilo odgovora, kao što nije bilo ni na pitanje zašto je prvo izgrađen objekat, a tek onda doneta odluka i održana javna rasprava i zbog čega je uopšte zakazana današnja javna rasprava.

Na pitanje meštana zašto je u selu Jasenovik već izgrađena baza Specijalnih jedinica kosovske policije, iz Prištine odgovaraju da je to urađeno radi bezbednosti.

Rade Utvić, meštanin sela Gornji Jasenovik je vlasnik pet parcela u ovom selu, na koje su izvođači radova neovlašćeno ušli i započeli radove.

"Odmah sam izvođaču radova rekao da obustave radove i napuste objekat, jer je to nezakonito, a to sam naveo i u pisanom podnesku Ministarstvu za infrastrukturu. Dobio sam odgovor na albanskom jeziku, čime je prekršen Zakon o upotrebi jezika, jer je odgovor trebalo da dobijem na svom maternjem jeziku. Zatim su mi tražili dokaz o vlasništvu i kopiju lične karte. Kada sam to dostavio, ponovo sam dobio odgovor samo na albanskom jeziku", kazao je Utvić.

Tanjug/Dopisništvo KiM

 

 

On je upitao predstavnike Prištine zašto ponižavaju meštane Jasenovika.

"Prvo ste ušli u parcele nezakonito i neovlašćeno, danas na javnoj raspravi govorite da hoćete nešto da gradite. Ova javna rasprava je potcenjivanje svih nas. Mi vama nemamo šta da se obraćamo, nama je ostao samo sud, na kome ćemo dobiti ili izgubiti. Vi dobro znate da niste smeli da uđete na našu imovinu, dok rešenje o eksprorpijaciji ne bude doneto", dodao je Utvić.

"Ovo je jasna poruka srpskom narodu"

Predsednik opštine Zubin Potok u ostavci Srđan Vulović upozorio je da je žalosno da oni koji sprovode zakon, a to su policija, tužilaštvo i sud, prvi krše zakon i time daju građanima jasnu poruku da je to teritorija na kojoj nema zakona.

"Zahvaljujem se na vašoj brizi za naš ekonomski razvoj. Da ste imali dobru nameru, došli biste prvo u opštinu, da nam iznesete planove, ali nikada niste došli. Građani su došli kod mene 1. jula sa prijavom da im je neko uzurpirao zemljište. Istog dana je otišao opštinski službenik da proveri i video je da neke mašine rade na putu ka Brankovom brdu, u selu Gornji Jasenovik. Zatim opštinskim službenicima nije bio dozvoljen pristup, već su im pretili pripadnici Rosu sa dugim cevima", rekao je Vulović.

Prema njegovim rečima, 5. jula je obaveštena policija, a 6. jula je obavešteno lice iz Prištine da prestane sa daljim radovima i da dođe u opštinu Zubin Potok da obavesti o čemu se radi, ali niko nije došao.

"Već 29. avgusta smo obavestili policiju i tužilaštvo i do danas nismo dobili nikakvu informaciju. Namerno pominjem sve ove datume, jer su oni prethodili ilegalnim radnjama, pre donošenja odluke. Odluka je doneta 19. avgusta. Tužilaštvo ćuti, ne odgovara. Vi koji treba da štitite zakon, prvi ga kršite", upozorio je Vulović.

On je dodao da je to jasna poruka srpskom narodu.

"Ovo je poruka srpskom narodu da ovde nema prava, da treba da odu, a na vašu žalost, mi nećemo da idemo nigde, mi ćemo svim pravnim sredstvima da se borimo", rekao je on.

Istakao je da sve što su predstavnici Prištine rekli na današnjoj javnoj raspravi nije istina.

"Napravili ste bazu i maltretirate narod", rekao je on.

Advokat meštana: Ovo nije eksproprijacija, već otimačina

Nebojša Vlajić, advokat meštana Jasenovika koji su se žalili da odluku Kosova da njihovu imovinu proglasi zemljištem od javnog značaja naglašava da ovo nije eksproprijacija, već otimačina.

"Eksproprijacija je kada se poštuju zakon i procedura, a kada se ne poštuje zakon to je zulum. Mi ovde nismo radi eksproprijacije, mi smo ovde radi otimačine. Mislili smo da ste posle našeg razgovora od pre par dana u Leposaviću nešto shvatili i naučili, vidimo da i dalje pričate istu priču i citirate zakon. Kao i u Leposaviću i ovde nam niste odgovorili šta planirate da gradite", rekao je Vlajić.

On je istakao svi znaju šta prištinska vlada planira da pravi, kao i da predstavnici ovih institucija imaju naređenje da to ne kažu.

Tanjug/Dopisništvo KiM

 

 

"Čemu služi javna rasprava. Vi ste oduzeli zemlju i izgradili policijsku bazu. Napravili ste kasarnu, a sada održavate javnu raspravu. Javna rasprava služi da se orpavda i fingira ono što ste uradili. Šta su dobili ovi ljudi. Probudili su je jednog jutra i videli bagere kako im oru njivu koju koriste vekovima, a puške su uperene u njih", rekao je Vlajić.

Vlajić dodaje da se postupak eksproprijacije ne vodi na ovakav način.

"Vi ste došli da opravdate ono što je nezakonito, a već je urađeno. Pričate o kompenzaciji, ali ovi ljudi nisu došli zbog toga, već da se usprotive zulumu. Ne žele da im se napravi kasarna usred sela. Dajte nam primer na jugu Kosova da je eksproprijacija sprovedena, objekti napravljeni, pa tek održana javna rasprava. To ne postoji, to vlada Kosova samo na Severu radi", istakao je Vlajić.

"Nemate potrebe da dolazite, svoju zemlji nećemo dati"

Javna rasprava se, inače, završila u ne baš pomirljivom tomu, međutim, predstavnici kosovskog ministarstva su rekli da će oni sva pitanja i primedbe uzeti u obzir, obići sve kuće onih koji su imali primedbe, ali su građani poručili da "nema potrebu da dolaze, jer svoju zemlju neće dati".

Kada je reč o ekonomskom interesu o kome je govorio predstavnik kosovske vlade tokom javne rasprave, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je da je ovakvo stanje neodrživo.

Tanjug/Dopisništvo KiM

 

 

Prema njegovim rečima, opština Zubin Potok je 10 godina radila na razvoju turizma i opština je postavljena kao jedna od atraktvnijih destinacija za aktivni turizam, ne samo na Kosovu. Kako je rekao, ako se ne reši ova situacija, više turizma u opštini Zubin Potok neće biti jer turisti neće da dolaze tamo gde ih dočekuju policajci, sa pancirima, mitraljezima i prstom na obaraču. 

"Svi svetski časopisi koji nešto znače u turizmu su pisali o nama i stavili su nas među jednu od deset najboljih skrivenih trustičkih destinacija na Balkanu, i onda nakon svega toga došla je militarizacija koja je potpuno uništila sve što smo radili 10 godina. Tako da mi više nemamo ni turiste, ne smemo ni da se oglašavamo, nije lepo dovesti turiste tamo gde vas dočekuju policajci, sa pancirima i mitraljezima i sa prstom na obaraču.  Ako se ne reši ova situacija, više turizma u opštini Zubin Potok neće biti i mi ćemo o tome morati da obavestimo međunarodnu zajednicu, donatore, vladu u Prištini i sve ostale aktere. Ovakvo stanje je neodrživo", rekao je Mijačić.

Tenzije zbog eksproprijacije i u Leposaviću, meštani kažu da će zemlju braniti životom 

Inače, tenzije se ne smiruju posle odluke Vlade Kosova da zemljište u privatnom i društvenom vlasništvu u opštini Leposavić proglasi zemljištem od javnog značaja. Tokom čitavog procesa eksproprijacije nije poštovana procedura koju predviđa zakon, tvrde ekperti za imovinsko pravne odnose.

NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) juče je u Kosovkoj Mitrovici organizovao skup na temu "Eksproprijacija na severu Kosova" s ciljem da se, kako su poručili učesnici, međunarodnoj zajednici i kosovskoj vladi skrene pažnja na bespravno oduzimanje zemlje Srbima u selima Dren i Lešak.

Tanjug/Dopisništvo KiM

 

 

Meštani sela Dren i Lešak, koji su za odluku kosovske vlade o eksproprijaciji svojih parcela saznali iz medija, ponovili su i da će svoju zemlju braniti, ako bude potrebno i svojim životima.

"Nije to više život, nije čak ni preživaljavanje, jer živimo u nekom strahu", kaže Miroljub Josović, meštanin sela Dren.

"Mi se ne slažemo s tim... lično moja porodica, moja braća i ja imamo osam hektara zemlje, šume, u koju nismo uneli sekiru poslednjih 60 godina", dodaje Radimir Jovanović, stanovnik Mekinjića.

Na osnovu Zakona o eksproprijaciji, pre vladine odluke trebalo je organizovati javnu raspravu i izvršiti procenu o neophodnosti i korisnosti izgradnje planiranog objekta, tvrde pravni stručnjaci, a kosovska vlada je prvo donela odluku, pa onda organizovala razgovor sa meštanima.

Advokat Predrag Miljković kaže da je u ovom slučaju prvo doneta odluka o eksproprijaciji, a da se ni danas ne zna šta će se graditi. 

"To je jedna zamena teza. Vidite, ne možete sada da kažete, uzeću ovo parče zemlje zbog posebnog infrastrukturnog projekta od posebnog značaja, javnog značaja, a šta će se na njemu graditi, ne znam...", objašnjava Miljković.

Iz odeljenja za eksproprijaciju kosovskog ministarstva infrastrukture tvrde da će se na parcelama koje su proglašene zemljištem od javnog značaja, graditi put, u šta ne veruju ni meštani, ni predstavnici lokalne samouprave. 

"Potpukovnik Veton Eljšani, pripadnik Kosovske policijske službe, u prisustvu velikog broja meštana vlasnika zemljišta - a i sam sam bio prisutan sa svojim saradnicima - obavestio nas je da je on zadužen da koordinira ovu akciju izvođenja radova i da je u planu da se na ovom zemljištu gradi stanica za potrebe granične policije", kaže Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić u ostavci.

Građevinski radovi u selima leposavićke opštine na spornom zemljištu, započeli su 1. februara, ali su odmah sutradan, nakon informacije da će se tu graditi policijska baza, obustavljeni zbog protesta vlasnika.

Predstavnici opštine i Srpske liste su, osim kosovskoj vladi, uputili pisma i ambasadorima zemalja Kvinte, šefovima Evropske unije, Euleksa i Oebsa, zatraživši obustavu radova.

Inače, Vlada Kosova je 2. februara ove godine odobrila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa, a koja je, kako je navedeno u odluci, neophodna za realizaciju "infrastrukturnih projekata od javnog interesa" u katastarskim oblastima: Bistrica, Dren, Lešak i Košutovo u opštini Leposavić i na katastarskim područjima sela: Brnjak, Banje, Velji Breg i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok, ukupne površine 138 hektara.

 

Komentari (0)

Srbija