Politika

Vlada Kosova usvojila odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

10/05/2023

-

14:22

Vlada Kosova usvojila odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici  preliminarnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok koja je, kako su naveli, neophodna za sprovođenje projekata od javnog interesa.

Dok je po važećem Zakonu o eksproprijaciji dozvoljeno oduzimanje zemljišta od privatnih vlasnika zbog izgradnje infrastrukturnih objekata, pre nekoliko nedelja vlada u Prištini je pokrenula inicijativu za usvajanje novog zakona, kojim bi se u objekte od javnog značaja svrstali poligoni, kasarne i telekomunikacioni objekti, za vojne, policijske i druge organe bezbednosti.

Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok obrazložio je na današnjoj sednici kosovske vlade zamenik ministra životne sredine i prostornog planiranja Avni Zogijani, navodeći da su zadovoljene pravne odredbe.

"Prema predlogu odeljenja za eksproprijaciju vlade Kosova od 02.02. 2023. usvojena je odluka za razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, u katastarskim zonama sela Šarska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić, kao  i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok", saopštio je Zogijani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je zatražio da se sada sprovede neophodna procedura za dalje sprovođenje eksproprijacije, što podrazumeva procenu vrednosti imovine svih vlasnika parcela.

Zogijani je dodao da je nakon usvajanja odluke 2. februara, odeljenje za eksproprijaciju 15. februara održalo javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine.

Javna rasprava održana je nakon oduzimanja zemlje i donošenja odluke o tome, kao i nakon izgradnje policijskih objekata, a prema rečima prištinskih vlasti tada, "zemlja se ekspropriše zbog ekonomskog razvoja i poboljšanja infrastrukture".

Vlasnici imovine su se na javnim raspravama usprotivili odlukama prištinske vlade, navodeći da im se zemlja oduzima zbog izgradnje baza Specijalne policije i militarizacije severa Kosova i Metohije, pa je u selu Dren, u opštini Leposavić organizovan i protest, gde je procesom eksproprijacije obuhvaćeno i groblje i seoska crkva, što je kasnije poništeno.

Današnja odluka na sednici kosovske Kosova je usvojena većinom glasova, jedino je aktuelni ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić bio uzdržan.

Proces eksproprijacije je započet polovinom prošle godine, bez prethodne javne rasprave, koja je usledila posle donošenja prve odluke i izgradnje objekata na oduzetoj zemlji, što je izazvalo reakciju Srba, vlasnika zemljišta, kao i političkih predstavnika. Pravni eksperti su uputili tužbe, predstavnici međunarodne zajednice su opomenule kosovsku vladu da se eksproprijacija mora sprovesti na osnovu zakona, ali se proces ipak nastavlja.

U selu Dren kod Leposavića je organizovan i protest, nakon kojeg je izgradnja policijske baze u toj katastarskoj zoni zaustavljena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija